LADATA
ALKUSANAT
PALVELULLISTAMINEN
INNOVAATIO
YHTEENVETO
SISäLTÖ ITSEARVIOINTITESTIIN
MENESTYSTARINAT
KIRJALLISUUS JA LISäVIITTEET
AIHEESEEN LIITTYVäT KOULUTUSMATERIAALIT
Palvelullistaminen
ja
Innovaatio
LADATA
ALKUSANAT
PALVELULLISTAMINEN
INNOVAATIO
YHTEENVETO
SISäLTÖ ITSEARVIOINTITESTIIN
MENESTYSTARINAT
KIRJALLISUUS JA LISäVIITTEET
AIHEESEEN LIITTYVäT KOULUTUSMATERIAALIT
Klikkaamalla kuvakkeita voit helposti ladata tiedostot, jotka tarjoavat yhtenäisen, ladattavan version tällä sivulla saatavilla olevasta sisällöstä. Tämä tiedosto on saatavilla PDF-muodossa sekä dokumenttina että esityksenä, mikä mahdollistaa materiaalin joustavan käytön.
Mitä on palvelullistaminen
Kuva 1 Palvelullistamisprosessi

Palvelullistamisen myötä palvelusta tulee ratkaiseva tekijä, kun taas tuotteen merkitys vähenee. COVID-19-kriisin vuoksi huomio on siirtynyt asiakashankinnasta asiakaspitoon ja kasvuun. Palvelun avulla yritykset voivat erottautua, rakentaa mainetta ja brändiä houkutellakseen asiakkaita.
Kehittyneiden palveluiden tarjoaminen vaatii usein sekä sisäisten että ulkoisten liiketoiminnan osa-alueiden uudelleenarviointia ja mahdollisesti uudelleensuunnittelua. Se sisältää yleensä kattavan uudelleenarvioinnin ulkoisista verkostoista, joihin kuuluvat kumppanit, toimittajat ja asiakkaat, sekä sisäisistä organisaatiorakenteista ja -menettelyistä.
Esimerkiksi Apple, joka tunnetaan ensisijaisesti tuotteiden kuten iPhonien, iPadien ja MacBookien myynnistä, on onnistuneesti integroinut palvelullistamisen sisällyttämällä erilaisia palveluita liiketoimintamalliinsa. Se sisältää palveluiden tarjoamisen, kuten iCloud, jossa käyttäjät voivat tallentaa tietoja, valokuvia ja varmuuskopioita Applen pilvipalvelimille, maksamalla tallennustilasta tilauspohjaisesti, tai AppleCare, joka tarjoaa laajennettua takuuta ja tukipalveluita, varmistaen, että asiakkailla on pääsy tekniseen tukeen ja korjauksiin.
Ennen toteutusta
Onko palvelullistaminen sopiva liiketoiminnallesi?
Harkitse, pystytkö saavuttamaan seuraavat tavoitteet:
Rakentaa yrityksen visio, joka keskittyy palveluiden myyntiin sen sijaan, että tarjottaisiin vain asiakaspalvelua. Muuta näkökulmaa perinteisestä asiakaspalvelusta laajempaan lähestymistapaan, joka keskittyy palveluiden myyntiin. Yrityksesi asiakkaille tarjoama arvo voi muuttua, jos luot vision, joka perustuu palveluun ja kokemukseen. Palvelusta voi tulla yrityksen tärkein arvon tuottaja seuraavasti:
Parantamalla tuotetta, jotta se tarjoaa enemmän asiakasarvoa;
Omaksumalla ajatus palvelusta liiketoimintamallina.
Tarjoamalla asiakkaille kohdennettuja ja poikkeuksellisia kokemuksia. On välttämätöntä, että on taitoja ja resursseja palveluiden tehokkaaseen suunnitteluun, toteuttamiseen ja valvontaan. Varmista, että organisaatiolla on tarvittavat taidot, resurssit ja asiantuntemus palveluiden tehokkaaseen luomiseen, toteuttamiseen ja valvontaan sekä korkealaatuisten palveluiden tarjoamiseen, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeita ja edistävät liiketoiminnan kokonaisvaltaista menestystä. Rakenna monipuolinen tiimi, joka koostuu jäsenistä, joilla on erilaisia taitoja ja taustoja, ja jotka voivat edistää palvelullistamisen onnistunutta integrointia yrityksessäsi. On myös mahdollisuus palkata ulkopuolinen konsultti, joka voisi auttaa sinua palvelullistamisprosessissa.
Asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen pelkkien tuotteen ominaisuuksien sijaan. Sen sijaan, että keskittyisit pelkästään tuotteen ominaisuuksiin ja toimintoihin, panosta syvälliseen ymmärrykseen siitä, mitä asiakkaat todella tarvitsevat ja haluavat. Ottaaksesi palvelullistamisen käyttöön liiketoiminnassasi, sinun on ymmärrettävä, mitkä erityiset tavoitteet asiakkaasi pyrkivät saavuttamaan tuotteesi avulla, mitä muita tuotteita he käyttävät yhdessä sinun tuotteesi kanssa, kuinka usein he käyttävät sitä jne. Tämän tiedon saamiseksi voit käyttää myyntidataa sekä kyselyistä ja haastatteluista saatua dataa.
Hyödyt ja haitat

MOTIVAATTORIT:
Taloudelliset: korkeampi kannattavuus ja tulon vakaus pitkällä aikavälillä;
Strateginen: kilpailuedun hankkiminen ja palveluiden käyttö tarjousten erottamiseksi ja arvokkaiden kilpailumahdollisuuksien luomiseksi;
Markkinointi: tuotteiden myynnin lisääminen/piristäminen palveluiden avulla. Markkinoinnin näkökulmasta palvelut ovat ratkaisevassa asemassa asiakasuskollisuuden edistämisessä kannustamalla toistuviin ostoihin. Se tarjoaa myös mahdollisuuksia lisätä vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa, jolloin yritykset voivat tarjota lisätuotteita tai -palveluita.
ESTEET:
Kilpailijat, toimittajat ja kumppanit: haasteet koordinaation ja yhteistyön varmistamisessa kilpailuympäristön eri toimijoiden kesken;
Rahoitus: tarvittavat taloudelliset resurssit, jotka voivat ilmetä prosessin alussa, odottamattomat kustannukset, jos palvelustrategiaa ei ymmärretä tai huomioida hyvin;
Tieto ja informaatio: mahdollinen tarve rakentaa asiakkaiden luottamusta, jotta he ymmärtäisivät palveluiden lisäarvon verrattuna tuotteiden ostamiseen;
Tuotteet ja toiminnot: palveluiden tarjoaminen voi johtaa lisätyövoimaan, joka voi olla kallista (enemmän kuin tuotteiden valmistus).

Toteutusmenetelmä
Yritykset toteuttavat palvelullistamisstrategian tarjotakseen asiakkaille integroidut ratkaisut ja luodakseen uutta arvoa. THINGS+ -projektin alla kehitetyn Palveluinnovointimenetelmän mukaan palvelullistaminen voidaan toteuttaa viidessä vaiheessa:
Vaihe 1
Ensimmäisen vaiheen päätehtävä on tunnistaa palvelullistamismahdollisuudet yrityksellesi sen nykyisten kyvykkyyksien ja asiantuntemuksen mukaan sekä arvioida yrityksen kyvykkyydet ja nykyinen tarjonta.
– Listaa yrityksen jo olemassa olevat tuotteet ja palvelut ja valitse merkityksellisin tuote/t arvioimalla sen taloudellista merkitystä (ottaen huomioon tulot ja kannattavuus), koettua tärkeyttä ja saavutettua vaikutusta (ottaen huomioon edelliset kaksi kriteeriä).
– Analysoi yrityksesi aiemmin omaksumia strategioita (onnistuneita ja epäonnistuneita) tunnistaaksesi yrityksesi avainosaamiset ja liiketoimintaympäristöt, jotka voivat varmistaa yrityksesi menestyksen.
– Käytä Product Attributes Map -karttaa sovittaaksesi tarjontasi asiakaspreferensseihin ja parantaaksesi kilpailuasemaasi markkinoilla. Se mahdollistaa yrityksen portfolion tärkeiden ominaisuuksien tunnistamisen, jotka voidaan sitten luokitella asiakaskäsityksen mukaan.
– Laajenna Value Proposition Canvas -mallia tuotteen tai palvelun kehittämisen sekä sen ainutlaatuisten ominaisuuksien tarkentamiseksi ottamalla huomioon, miten ne vaikuttavat asiakkaaseen. Käytä seuraavia vaiheita:
– Yritä ymmärtää asiakkaitasi paremmin ja aloita määrittelemällä heidän ongelmansa ja tavoitteensa (Jobs To Be Done). Omaksu asiakaskeskeinen lähestymistapa ja keskity kohdennettuihin asiakassegmentteihin, joihin voit tavoittaa palvelullasi. Markkinasegmentointi tulisi perustua olosuhteisiin ja haasteisiin (ongelmiin), joita asiakkaasi kohtaavat. Määrittele asiakkaasi, syyt, jotka johtavat heidät ostamaan tuotteesi, ja olosuhteet, joissa he ostavat sen (kuka, miksi ja milloin ostavat tuotteesi).
– Ratkaise vaikeudet, jotka syntyvät Job To Be Done -tehtävän suorittamisesta. Tunnista yrityksen tuotteiden ja palveluiden ominaisuudet, jotka voivat auttaa sinua tässä Value Map -kartalla. Arvokartta toimii myös työkaluna yrityksen tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksien määrittämisessä, jotka tarjoavat asiakkaille etuja.
– Kartoita kilpailijoiden tarjonta ja valmistele luettelo vaihtoehdoista ja asiaankuuluvista palveluista – tunnista ja kuvaile kilpailijat, korvikkeet ja kiertotavat tietyn tehtävän suorittamiseksi keskittymättä nimenomaisesti samaan toimialaan. Keskittymällä asiakkaiden ongelmien ratkaisemiseen voidaan avata uusia mahdollisuuksia ja laajentaa markkinoille pääsyä perinteisten rajojen ja huomiotta jääneiden markkinoiden ulkopuolelle.
– Tee vertailu kilpailijoiden ratkaisuista ja yritä ymmärtää, miksi asiakkaat valitsevat tietyn ratkaisun tietyissä asiakastilanteissa käyttämällä strategia-kangasta, joka mahdollistaa asiakkaiden käyttäytymisen ennustamisen ja kilpailustrategian valmistelun keskittyen vaihtoehtoihin kilpailijoiden sijaan.
Vaihe 2
Keskity kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen asiakkaistasi ja heidän tarpeistaan ulkoisesta näkökulmasta, korostaen asiakaskeskeistä lähestymistapaa.
– Laajenna edelleen asiakassegmenttejä huomioiden erilaiset ominaisuudet, kuten sosiaaliset, demografiset, maantieteelliset, ja arvioi asiakasryhmiä niiden arvon perusteella tunnistaaksesi, miten parhaat nykyiset asiakkaat on segmentoitu. Strateginen kohdentaminen ja priorisointi asiakassegmentoinnissa auttavat sinua määrittämään resurssien jakamisen.
– Valitse ja keskity siihen segmenttiin tai niihin segmentteihin, jotka tarjoavat suurimman potentiaalin menestykseen. Personoi asiakassegmentti – luo asiakasprofiili (asiakaspersoona) keskittymällä todelliseen henkilöön (tiettyyn yksilöön), joka edustaa asiakassegmenttiä.
– Kartoita koko tuotteen tai palvelun käyttämisprosessi, mukaan lukien eri asiakassegmenttien tehtävät ja käyttäytyminen eri vaiheissa, ja luo Asiakaspolku.
– Löydä palvelullistamisen mahdollisuudet ja arvioi niitä asiakkaan ja yrityksen näkökulmasta ottaen huomioon asiakkaiden hyödyt ja yrityksen houkuttelevuus.
– Kehitä palvelullistamiskonsepti perustuen lupaavimpaan mahdollisuuteen ottaen huomioon sen soveltuvuus, toteutettavuus ja kestävyys yrityksen näkökulmasta. Anna kuvaus uudesta palvelusta ja keskeisistä elementeistä, jotka tarvitaan toteutukseen.
Vaihe 3
Kehitä palvelullistamisprojekti ja käsittele haasteita, jotka vaikuttavat yritykseen.
– Kuvaile liiketoimintamallin keskeiset elementit ja tunnista ne, jotka lisätään tai muutetaan/päivitetään käyttämällä Business Model Canvas.
– Varmista, että organisaatiosi pystyy käsittelemään haasteet ja muutokset, jotka liittyvät innovaation toteuttamiseen. Käytä Resources Processes and Values Framework tunnistaaksesi elementit, jotka muuttuvat, ja määrittele muutos ja odotetut tulokset.
Vaihe 4
Laadi toteutusstrategia ja tähtää palvelullistetun tuotteen kaupallistamiseen.
– Valmistele lyhyt strategiasuunnitelma (Yhden sivun strategia). Luo strategia vastaamalla kysymyksiin ‘Mitä?’ viitaten menestykseen ja tavoitteisiin ja ‘Miten?’ viitaten strategioihin ja toimiin.
– Valmistele Oletuslista perustuen Yhden sivun strategiaan. Oletukset muotoillaan yritykseen liittyvien eri tekijöiden perusteella, kuten yrityksen ympäristö, sen kyvyt ja resurssit sekä henkilöt, jotka ovat vastuussa tiettyjen toimien ja palvelullistamisprosessin osa-alueiden toteuttamisesta.
– Määritä yksityiskohdat keskeisistä toteutustoimista. Tarkenna näitä toimia ja keskity kuvaukseen, vastuuhenkilöihin, resursseihin, määräaikoihin ja aikatauluun sekä saavutettaviin tuloksiin.
Vaihe 5
Vaihe 5 tähtää lisäponnisteluihin kansainvälisen laajentumisen suhteen (näitä toimia voidaan sisällyttää myös vaiheeseen 4).
Digitaalinen palvelullistaminen
Tällä hetkellä uusien teknologioiden ja tekoälyn (AI) myötä digitalisaatiosta tulee erittäin tärkeää liiketoiminnassa.
Digitalisaatio auttaa tekemään tuotteista ja palveluista palvelukeskeisempiä sisällyttämällä niihin digitaalisia elementtejä, mikä parantaa kokonaisvaltaista käyttäjäkokemusta.
Siksi digitalisaatio tukee palvelullistamista integroimalla kehittyneitä digitaalisia ominaisuuksia tuotteisiin, mikä mahdollistaa yrityksille tarjota asiakkailleen kehittyneempiä ja tehokkaampia palveluita.
Digitoimalla tiettyjä ominaisuuksia digitalisaatio vähentää tarjonnan fyysistä luonnetta.
Esimerkki:
Digitaaliset pysäköintiratkaisut muuttavat perinteiset manuaaliset pysäköintipaikat, kun kamerat skannaavat ajoneuvojen rekisterikilvet ja pysäköintimaksut veloitetaan sähköisesti.
Palvelualusta, joka voi palvelullistaa olemassa olevia tarjouksia, kuten hotellipalvelun korvaaminen palvelualustalla AirBnB.
Palvelullistamisen ja digitaalisten teknologioiden yhdistelmä tuo esiin digitaalisen palvelullistamisen käsitteen, joka on kattava järjestelmä, joka integroi sekä palvelullistamisen että ohjelmistojärjestelmät.
Digitaalisen palvelullistamisen käyttöönotto voi luoda haasteita ja lisätä vuorovaikutusten monimutkaisuutta ekosysteemin eri toimijoiden välillä. Se voi johtaa korkeampiin koordinointikustannuksiin ja riskeihin, ristiriitaisten auktoriteettirakenteiden syntymiseen ja suurempaan tarpeeseen alustoille, jotka pystyvät vastaamaan näihin haasteisiin.
Vinkki: Ohjelmisto Servitly mahdollistaa kaikkien tarvittavien ohjelmistokomponenttien rakentamisen ja konfiguroinnin uusien tuote-palvelutarjousten tukemiseksi. Tämä on DPS-järjestelmäsi (Digitaalinen Tuote-Palvelu).
Mikä on innovaatio?
Innovaatio tarkoittaa uusien ideoiden, menetelmien tai prosessien kehittämistä ja toteuttamista, jotka tuovat positiivista muutosta, lisääntynyttä tuottavuutta tai arvonluontia. Se voidaan ottaa käyttöön eri aloilla, kuten liiketoiminnassa, teknologiassa, tieteessä tai taiteessa, ja se johtaa usein parantuneeseen tehokkuuteen, tuottavuuteen tai arvonluontiin.
Innovaation määritelmä ja tyypit
OECD:n mukaan innovaatio voidaan määritellä seuraavasti: ´Uuden tiedon onnistunut kehittäminen ja soveltaminen´. Se sisältää keksinnöt ja erilaiset vaiheet, jotka johtavat näiden keksintöjen käytännön toteutukseen.
Innovaatio ei rajoitu tuotteisiin. Tuotteiden lisäksi innovaatio voi myös sisältää uusien palveluiden, liiketoimintamallien, prosessien ja toimintojen kehittämisen. Esimerkiksi Starbucks käyttää omaa ainutlaatuista terminologiaansa kuppikokojen, kuten grande ja venti, sijaan tavallisten pienten, keskikokoisten ja suurten sijasta. Lisäksi he ovat kehittäneet oman maksusovelluksensa.
Perustuen niiden laajuuteen tai intensiteettiin, vaikutukseen markkinoihin ja arvoketjuihin, voidaan tunnistaa erilaisia innovaatiotyyppejä:
Prosessi-innovaatio: Tuotantoteknologioiden parantaminen tai uusien parannettujen palvelujen tarjoamis- ja tuotteiden toimitusmenetelmien kehittäminen, jotka voivat johtaa kustannusten alenemiseen. Se sisältää organisaation työnkulkujen, menettelyjen ja menetelmien uudelleenajattelun ja uudelleensuunnittelun. (Starbucks: saumattoman ja asiakaslähtöisen tilaus- ja tilauksen täyttöprosessin käyttöönotto; modernia digitaalista teknologiaa hyödyntäen yritys on ottanut käyttöön mobiilitilausjärjestelmiä, joiden avulla asiakkaat voivat kätevästi tehdä tilauksia ja maksaa älypuhelimilla).
Tuoteinnovaatio: Uusien tuotteiden tuominen markkinoille tai olemassa olevien parantaminen, mikä sisältää niiden ominaisuuksien tai piirteiden muokkaamisen (IKEA: myy innovatiivisia tuotteita litteässä pakkauksessa, mikä parantaa asiakkaiden ostamista ja logistiikkaa).
Ylläpitävät innovaatiot – Säilyttää parannustason ominaisuuksissa lisäten arvoa tuotteisiin (säännölliset päivitykset älypuhelinmalleihin, joissa on parannetut kameratoiminnot ja käsittelynopeus).
Häiritsevät innovaatiot – Ennalta arvaamattomat parannukset, jotka tuovat merkittäviä, odottamattomia muutoksia markkinoille ja ilmestyvät epäsäännöllisesti. Se sisältää innovaatioita ja teknologioita, jotka auttavat tekemään kalliista tai monimutkaisista tuotteista ja palveluista edullisia ja saavutettavia laajemmalle markkinalle (Netflix, digitaalisen musiikin latausten käyttöönotto).
Valmistaudu innovaatiomatkallesi!
Keskeiset valmisteluvaiheet innovaatioaloitteille:

Määrittele, mitä innovaatio tarkoittaa ja varmista, että se ymmärretään samalla tavalla yrityksessäsi.
Aseta konkreettiset tavoitteet innovaatioille, jotka haluat tuoda yritykseesi, ja jotka voidaan mitata ja saavuttaa.
Kiinnitä huomiota monimuotoisuuteen, kun on kyse tiimin muodostamisesta. Rakenna tiimi, joka koostuu jäsenistä, joilla on erilaisia taitoja ja taustoja, ja jotka voivat tarjota erilaisia näkökulmia, sillä se johtaa kattavampiin ja tehokkaampiin ratkaisuihin, jotka edistävät innovaatiota. Luo tiimejä, jotka kattavat jäseniä organisaation eri osastoilta edistämään yhteistyötä ja hyötymään erilaisista asiantuntemuksista yhteisten tavoitteiden ja innovaatioiden saavuttamiseksi.
Varaa riittävä määrä varoja kattamaan innovaatioprosessin eri vaiheet ja näkökohdat, mukaan lukien tutkimus, kehitys ja toteutus.
Innovaatioprosessi
Innovaatioprosessi on jäsennelty ja huolellisesti hallittu strategisten toimien sarja, johon liittyy luovien ja uusien lähestymistapojen soveltaminen. Se sisältää innovatiivisten menetelmien käyttöönoton, erilaisten hankintalähteiden tutkimisen, uusille markkinoille siirtymisen, luovien tuotteiden kehittämisen ja organisaatiorakenteiden uudelleenjärjestelyn teollisuuden alalla.
Innovaatioprosessin vaiheet:
1. Innovatiivisten ideoiden luominen
Etsi aktiivisesti uusia ja mullistavia konsepteja ja ideoita, jotka voisivat edistää tuotteiden, palveluiden tai prosessien uudelleenmäärittelyä. Voit käyttää Design Thinking– tai Creativity Techniques (aivoriihi-istuntoja, miellekartoitusta).
Voit tarkistaa alla mainitut kysymykset, jotka voivat auttaa sinua innovaatiomatkallasi, ja nähdä esimerkkejä innovatiivisista ideoista.
Lähde: Tekijän laatima video “Kuinka keksiä innovatiivisia liikeideoita | Liiketoiminta: Selitetty” saatavilla tässä.
Hanki inspiraatiota siitä, kuinka keksiä innovatiivisia liikeideoita tästä videosta.
2. Advokaattien seulonta ja kokeilu
Tarjoa syvällinen analyysi, hanki tietoa toteutettavuuden arvioimiseksi ja tutki liiketoimintaidean mahdollisia ongelmia ja hyötyjä.
Analysoi asiakkaiden tarpeet ja varmista, että innovaatio vastaa todellisia vaatimuksia.
3. Ratkaisun valmistelu
Luo ratkaisun rakentamiseen prototyyppejä ja suorita erilaisia testejä. Muuta idea konkreettiseksi ratkaisuksi.
4. Markkinointi ja kaupallistaminen
Tuota markkina-arvoa luodulle ratkaisulle. Laadi yksityiskohtaiset eritelmät idealle, jotka ovat selkeitä ja tiiviisti markkinoiden vaatimusten mukaisia. Varmista, että kehitetty tuote tai palvelu vastaa tehokkaasti markkinoiden tarpeisiin, lisää sen menestymismahdollisuuksia ja luo arvoa asiakkaille.
5. Laajentaminen ja toteuttaminen
Esittele ja levitä idea markkinoilla. Muuta innovatiivinen idea konkreettiseksi, käytännölliseksi reaalimaailman sovellukseksi. Arvioi innovaation vaikutus asiakasvaatimuksiin, määritä kriteerit menestyksen mittaamiseksi ja kerää arvokasta palautetta jatkuvien parannusten edistämiseksi.
Kuinka tehostaa innovaatioprosessia:
Voit kokeilla erilaisia menetelmiä innovaatioprosessin tehostamiseksi yrityksessäsi. Avoin innovaatio – menetelmää käytetään innovaatioprosessin nopeuttamiseen yrityksissä ja erilaisissa organisaatioissa. Avoin innovaatio auttaa yrityksiä parantamaan innovaatioprosessiaan hankkimalla ideoita sekä sisäisesti että ulkoisesti. Se voi auttaa organisaatioita löytämään uusia tapoja ratkaista ongelmia ja haasteita samalla kun se rakentaa positiivista mainetta jopa kriisien, kuten COVID-19, aikana. Tärkeintä on, että se voi toimia perustana tulevalle yhteistyölle.
LEGO on onnistuneesti ottanut käyttöön avoimen innovaation parantaakseen tuotteitaan. LEGO:n lähestymistapa avoimeen innovaatioon LEGO Ideas -alustan kautta, jossa fanit ja harrastajat voivat lähettää omia ideoitaan uusista tuotteista, mahdollistaa yritykselle tuotteiden ideoiden joukkohankinnan samalla kun se vahvistaa suhdettaan omistautuneeseen asiakaskuntaan.
On olemassa erilaisia tapoja soveltaa avointa innovaatiota organisaatiossasi. Yksi niistä on hackathon.
Hackathon
HACKATHON on tapahtuma, jossa eri alojen ihmiset kokoontuvat ratkaisemaan tiettyjä haasteita kehittämällä ratkaisuja määräajassa. Nämä tapahtumat voivat kestää yhdestä päivästä viikkoon, mutta voivat myös jatkua useita viikkoja, erityisesti verkkoformaatissa. Voit järjestää hackathonin sisäisenä tai ulkoisena tapahtumana. Sisäinen hackathon on yksinomaan yrityksen tai organisaation työntekijöille, kun taas ulkoisessa hackathonissa yritys kutsuu ulkopuolisia asiantuntijoita osallistumaan kilpailuun ratkaisemaan tietty ongelma. Näiden hackathonien haasteet liittyvät usein markkinointistrategian ongelmiin tai tuoteinnovaatioon.
Kuinka järjestää hackathon?
1. Valitse projekti, joka osallistujien tulee ratkaista / esitä projekti, joka mallinnetaan.
2. Selitä tehtävä selkeästi varmistaaksesi, että kaikki ymmärtävät tapahtuman tavoitteen.
3. Analysoi ratkaisut. (Tee kriittinen päätös siitä, jatketaanko projektia ja, jos kyllä, laadi selkeä suunnitelma etenemisestä.)
4. Muodosta tiimejä ja jaa roolit kunkin tiimin sisällä.
5. Luo tehtävälista ja ratkaisumenettely. (Varmista, että tehtävälista pitää jokaisen tiimin jäsenen mukana tapahtuman aikana, ja että yhdelle jäsenelle annetut tehtävät kestävät enintään 2-3 tuntia.)
6. Koodaa, suunnittele ja kokeile/tee prototyyppi.
7. Päivitä ja hienosäädä ratkaisuja jatkuvasti.
8. Esitä tulokset.
9. Syö ja nuku.
Voit käyttää uutta työkalua, joka on suunniteltu auttamaan yritysjohtajia resurssien kohdentamisessa innovaatioaloitteisiin. Se koostuu kahdesta osasta: strategian yhteenvetokehyksestä ja innovaatiokorista. Johtajat aloittavat määrittelemällä ja ymmärtämällä yksikkönsä tai organisaationsa strategian ja tunnistamalla, mitkä muutokset ovat tarpeen sen saavuttamiseksi. Tunnistetut muutostarpeet muunnetaan sitten erityisiksi innovaatio-objektiiveiksi, ja johtajat luovat ‘innovaatiokorinsa’ kartoittamalla jokaisen projektin näitä tavoitteita vasten. Se auttaa sulkemaan pois projekteja, jotka eivät ole linjassa tavoitteiden kanssa, ja luomaan uusia, jotka ovat linjassa.
Liiketoiminnan innovaation hyödyt
- Innovaatio voi vaikuttaa organisaatioosi positiivisesti, sillä voit:
- Saada kilpailuetua.
- Vastata paremmin asiakkaiden tarpeisiin, mikä mahdollistaa uusien asiakkaiden houkuttelemisen ja nykyisten säilyttämisen.
- Tunnistaa uusia mahdollisuuksia yrityksellesi, lisätä tuloja, laajentaa markkinaosuutta ja parantaa yleistä menestystä.
- Parantaa yrityksesi tehokkuutta ja tuottavuutta.
- Olla paremmin valmistautunut käsittelemään muutoksia.
- Houkutella ja säilyttää ammattitaitoisia ammattilaisia ja lahjakkaita työntekijöitä.
- Rakentaa kestäviä käytäntöjä ja resilienssiä aktiivisesti kannustamaan ja tukemaan yrityksesi kykyä kestää haasteita ja ylläpitää toimintaansa ajan myötä.
Innovaatioprosessin riskit ja haasteet
Innovaation ja epäonnistumisen välillä on läheinen suhde. Innovaatio sisältää kokeilua, uusien lähestymistapojen kokeilemista ja riskien ottamista rajojen rikkomiseksi ja edistymisen saavuttamiseksi. Siksi on täysin luonnollista, että matkan varrella voi tapahtua virheitä ja epäonnistumisia. On monia esimerkkejä yrityksistä, jotka epäonnistuivat monta kertaa ennen kuin menestyivät, erityisesti niistä, jotka sisältävät innovaatiota. Täältä löydät esimerkkejä innovaatioprosessin haasteista ja neuvoja niiden välttämiseksi:
- Innovaation epäonnistuminen – uuden teknologian konsepti tai tuote markkinoille tullessa. Suositellaan pienimuotoisia testejä ja prototyyppien lanseerausta, jotka mahdollistavat muutokset kokeilun jälkeen ennen massatuotantoa.
- Taloudelliset vaikeudet tai rajoitukset, kun yritykset kohdentavat resursseja innovaatioiden tukemiseen ilman välittömiä voittoja. Odotettu voitto tulisi arvioida ja innovaation tulisi olla linjassa yrityksen pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa.
- Innovaation epäonnistuminen vastata asiakkaiden tarpeisiin ja mieltymyksiin, mikä johtaa heikkoon suorituskykyyn tai menestyksen puutteeseen markkinoilla. Ennen innovaatioihin sijoittamista on tarpeen tehdä markkinatutkimus.
- Toteutuskapasiteetin puute strategisten kumppanuuksien etsimisessä voi auttaa.
- Haasteet, jotka syntyvät yrityksen rakenteessa ja toiminnassa innovaation lanseerauksen jälkeen, liittyvät mahdollisuuteen kohdentaa liikaa resursseja innovaatioon. Siksi tehokas suunnittelu ja resurssien jakaminen ylimmän johdon toimesta on ratkaisevan tärkeää.
Innovaatio ja resilienssi
Hallinnoimalla innovaatiota tehokkaasti organisaatiot voivat parantaa resilienssikykyään, mikä tarkoittaa niiden kykyä ylläpitää korkeaa suorituskykyä ja sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ajan myötä. Innovaation resilienssi viittaa siihen, kuinka hyvin organisaatio pystyy käsittelemään innovaatioprosessinsa aikana syntyviä epävarmuuksia sopeutumalla sekä vakauteen että mukautuvuuteen, jotka ovat keskeisiä elementtejä.
Esimerkki:
Huawei perusti erityisen itsekriittisen järjestelmän, joka tunnetaan nimellä Punainen ja Sininen Armeija. Punainen Armeija edustaa yrityksen olemassa olevia strategisia suunnitelmia ja lähestymistapoja. Toisaalta Sininen Armeija ilmentää innovatiivista strategista mallia tai strategiamallia, jonka kilpailijat ovat omaksuneet. Sinisen Armeijan päävastuu on tarjota vaihtoehtoisia näkökulmia, tunnistaa mahdollisia ongelmia ja jopa antaa varoituksia. Tämä konfrontatiivinen järjestelmä mahdollistaa yrityksen johdon saada erilaisia arvokkaita suosituksia. Tämän lähestymistavan ansiosta yritys voi tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja ohjata innovaatiotoimenpiteitä kohti menestystä.
Voit löytää hyödyllisiä vinkkejä ja ehdotuksia siitä, miten lisätä innovaation resilienssiä innovaatiotiimissäsi tästä.
Naisten yrittäjyys ja innovaatio
Naisilla on yleensä merkittäviä luovuuden ja innovatiivisuuden kykyjä. Siksi on todennäköistä, että naisyrittäjät saavuttavat erinomaisia tuloksia innovaatioiden suhteen. Kuitenkin alat, joilla naiset ovat pääasiassa aktiivisia, yleensä puuttuvat korkean teknologian innovaatioista.
Naiset jätetään yleensä ulkopuolelle verkostoista, jotka keskittyvät teknologiseen innovaatioon. Heitä pidetään yleisesti passiivisina osallistujina, jotka vain käyttävät tai vastaanottavat innovaatioita, sen sijaan että heidät tunnustettaisiin innovaattoreiksi. Kuitenkin historiasta ja nykypäivästä löytyy monia esimerkkejä innovatiivisista naisyrittäjistä, kuten Estée Lauderin innovatiivinen lähestymistapa kosmetiikkatuotteidensa myyntiin tai Ninna Granucci, joka voitti Palkinnon naisinnovaattoreille innovatiivisesta fermentointiprosessista, joka muuntaa elintarviketeollisuuden tuottamia elintarvike- ja vihannesjätteitä arvokkaiksi elintarvikeainesosiksi.
Yhteenveto
Aihe 1: Palvelullistaminen
- Palvelullistaminen on muutosprosessi, jossa siirrytään tuotekeskeisestä liiketoimintamallista ja logiikasta palvelukeskeiseen lähestymistapaan. Se tarkoittaa, että palvelullistamisprosessissa palvelusta tulee ratkaiseva tekijä.
- Palvelullistaminen ei ole vain tuotealan yrityksille tai valmistajille.
- Palveluinnovointimenetelmä voi auttaa sinua toteuttamaan palvelullistamisen viidessä vaiheessa.
- Eri tekijöiden, kuten käytetyn teknologian ja tuotetyypin perusteella, voimme tunnistaa kolme palvelullistamisen tasoa: perus, keskitaso ja edistynyt. Eri tasot viittaavat vaihteleviin asteisiin, joilla tuotetta voidaan parantaa näillä palveluilla.
Aihe 2: Innovaatio
- Innovaatio käsittää uusien ideoiden, menetelmien tai prosessien kehittämisen ja toteuttamisen, jotka tuovat mukanaan positiivista muutosta, lisääntynyttä tuottavuutta tai arvonluontia.
- On olemassa erilaisia innovaatiotyyppejä, jotka perustuvat mittakaavaan tai intensiteettiin, arvoketjuihin ja vaikutukseen markkinoilla.
- Innovaatio sisältää kokeilua, uusien lähestymistapojen kokeilemista. Siksi on luonnollista, jos koet epäonnistumista innovaatioprosessin aikana.
- Innovaatioprosessin vauhdittamiseksi yrityksessäsi voit käyttää erilaisia menetelmiä, esimerkiksi avointa innovaatiota ja hackathonia.
Sisältö itsearviointitestiin
Menestystarinat
Esimerkki naisjohtoisista yrityksistä, jotka toteuttivat palvelullistamisen:
EUROtoner – Tulostuslaitteiden vuokraus (Slovakialainen naisjohtoinen yritys)
Vuokrauspalvelujen lisääminen EUROtonerin yritysportfolioon on loistava esimerkki palvelullistamiskonseptin sisällyttämisestä.
Yritys vuokraa monitoimitulostuslaitteita. Asiakkaat maksavat vain vuokrauksesta ja materiaalista (tulostettujen sivujen määrä) ilman, että heidän tarvitsee sijoittaa suurta rahasummaa kalliiseen monitoimitulostuslaitteeseen, jolloin yritys välttää suuren alkuinvestoinnin tekemisen.
Monitoimilaitteiden vuokraus sisältää myös erilaisia siihen liittyviä palveluita, joita yritys tarjoaa asiakkaille kattavana asiakastukena ja huoltona. Yritys loi lisäarvoa asiakkaille tarjoamalla huoltopalveluita.
Yritys loi pitkäaikaisen suhteen asiakkaisiin ja loi lisätulonlähteen laitteiden vuokrauksesta. Lisäksi yritys loi tilaa muiden lisätoimistotarvikkeiden tarjonnalle ja myynnille.
Katso videohaastattelu yrityksen EUROtoner perustajan, rouva Mikleován, kanssa:
Aihe 2: Innovaatio
Estée Lauder
Estée Lauder (syntynyt Josephine Esther Mentzer) muutti vähittäiskaupan kuluttajakokemusta innovatiivisella lähestymistavallaan. Kun Estée perusti kosmetiikkamerkkinsä vuonna 1946 Amerikassa, myyjät pysyivät yleensä tiskin takana ja olivat rajallisesti vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Hän haastoi tämän käytännön omaksumalla suoremman ja henkilökohtaisemman myyntitavan, osallistumalla henkilökohtaisesti asiakkaiden kanssa, esittelemällä tuotteiden vaikutuksia fyysisesti ja selittämällä niiden hyödyt.
Hän esitteli innovatiivisen markkinointikonseptin alkamalla tarjota lahjoja ostoksen tekemisen jälkeen. Kun ostettiin tuoksuja, asiakkaat saivat myös ilmaisia tuotenäytteitä kosmetiikkalaukussa. Tämä lähestymistapa johti myynnin kasvuun ja lisäsi myös tietoisuutta tuotteista, joita asiakkaat eivät ehkä olleet aikoneet ostaa.
Strategia tarjota lahjoja ostosten yhteydessä voi vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen, kulutustottumuksiin, ajattelutapaan ja brändiuskollisuuteen. Lisäksi se voi luoda positiivisia tunnesiteitä kuluttajiin, jotka todennäköisesti tekevät uuden ostoksen tulevaisuudessa.
Ninna Granucci
Dr Ninna Granucci Ranskasta, Green Spot Technologiesin perustaja ja puheenjohtaja, on yksi Palkinto naisinnovaattoreille -palkinnon voittajista. Hänen yrityksensä esitteli innovatiivisen fermentointiprosessin, joka muuntaa elintarviketeollisuuden tuottamat elintarvike- ja vihannesjätteet arvokkaiksi elintarvikeainesosiksi. Nämä ainesosat eivät ole vain ravitsevia ja maukkaita, vaan niillä on myös minimaalinen hiilijalanjälki, mikä tekee niistä ympäristöystävällisiä. Uudelleenkäyttämällä ruokajätettä tämän innovatiivisen fermentointiprosessin kautta yritys auttaa vähentämään ympäristövaikutuksia samalla kun se luo korkealaatuisia, terveellisiä ainesosia elintarviketuotantoon.
Käymisprosessin aikana kulutetaan vain vähäisiä määriä vettä, energiaa ja resursseja. Käymisteknologian ansiosta yritys voi tehokkaasti hyödyntää elintarvikkeiden sivuvirtoja, jotka muuten päätyisivät jätteeksi. Yritys tarjoaa teknologiaa, joka mahdollistaa kestävämmän lähestymistavan omaksumisen, mikä voi olla erittäin houkuttelevaa näinä aikoina.
Kirjallisuusluettelo ja lisäviitteet
- Baines, T., Bigdeli, A., Sousa, R., Schroeder, A. (2019). Palvelullistamisen muutosprosessin kehystäminen: Malli palvelullistamisen matkan ymmärtämiseksi ja helpottamiseksi. https://www.researchgate.net/publication/334990942_Framing_the_servitization_transformation_process_A_model_to_understand_and_facilitate_the_servitization_journey
- Confente, I., Buratti, A., Russo, I. (2015). Palvelullistamisen rooli pienille yrityksille: ajurit vastaan esteet. https://www.researchgate.net/publication/280728014_The_role_of_servitization_for_small_firms_Drivers_versus_barriers
- Interreg Central Europe Things+ -projekti https://www.interreg-central.eu/Content.Node/THINGS-.html
- Kowalkowski, C., Sklyar, A., Tronvoll, B., & Sörhammar, D. (2022). Digitaalinen palvelullistaminen: Kuinka datalähtöiset palvelut ohjaavat muutosta. https://www.researchgate.net/publication/357573234_Digital_Servitization_How_Data-Driven_Services_Drive_Transformation
- Kowalkowski, C., Gebauer, H., Kamp, B. & Parry, B. (2017). Palvelullistaminen ja palveluista luopuminen: Yleiskatsaus, käsitteet ja määritelmät. Industrial Marketing Management. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019850116303571?via%3Dihub
- Tauqeer MA, Bang KE. Palvelullistaminen: Malli tuotteiden muuttamiseksi palveluiksi hyötylähtöisen lähestymistavan kautta. Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity. 2018; 4(4):60. https://doi.org/10.3390/joitmc4040060
- Palvelullistaminen Kasvumalli. Kuinka valmistajat lisäävät arvoa lisäämällä palveluita. https://www.iedp.com/articles/servitization-a-model-for-growth/
- Palvelullistaminen: Valmistuksen ja palvelun muuttuva kasvo. https://www.salesforce.com/eu/blog/servitization-the-changing-face-of-manufacturing-and-service/
- Palvelullistamisen kolme tasoa: Perus, Väli, Edistynyt. https://www.esa-automation.com/en/the-three-levels-of-servitization-base-intermediate-advanced/
- Van De Velde, J. (2021). Kolme näkökulmaa liiketoimintasi onnistuneeseen ‘palvelullistamiseen’. Forbes. https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2021/05/04/three-perspectives-on-successfully-servitizing-your-business/?sh=2ea46270396a
- Mitkä ovat palvelullistamisen kolme tasoa? https://www.exorint.com/exor-innovation-blog/what-are-the-three-levels-of-servitization
Aihe 2: Innovaatio
- Coldwell, C. (2022). Miksi epäonnistuminen on välttämätön osa innovaatioprosessia. https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2022/11/04/why-failure-is-a-necessary-part-of-the-innovation-process/
- Dahlander, L., Wallin, M. (2020). Miksi nyt on aika avoimelle innovaatiolle. Harvard Business Review. https://hbr.org/2020/06/why-now-is-the-time-for-open-innovation
- Derya, A. (2022). 5 vinkkiä enemmän resilienssiä innovaatiotiimillesi. https://www.lead-innovation.com/en/insights/5-tips-for-more-resilience-in-your-innovation-team
- Dieffenbacher, S. (2023). Innovaatioprosessi: 10-vaiheinen prosessi menestykselliseen innovaatioon. https://digitalleadership.com/blog/innovation-process/#What_is_Innovation
- Dieffenbacher, S. (2023). Avoimen innovaation esimerkit, määritelmä ja haasteet https://digitalleadership.com/blog/open-innovation/#Open_Innovation_Examples
- Dieffenbacher, S. (2023). 50 innovaation esimerkkiä: Jännittäviä innovatiivisia ideoita liiketoiminnassa. https://digitalleadership.com/blog/innovation-examples/#2_Ikea_Product_Innovation
- Henderson, T. (2017). Miksi innovaatio on ratkaisevan tärkeää organisaatiosi pitkän aikavälin menestykselle. Forbes. https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/05/08/why-innovation-is-crucial-to-your-organizations-long-term-success/
- Kuinka Estée Lauderin 1950-luvun vähittäiskaupan innovaatio kirjoitti kauneuden myyntikäsikirjan (2023). https://www.pymnts.com/news/retail/2023/how-estee-lauders-1950s-retail-innovation-wrote-beautys-sales-playbook/
- Innovaatio liiketoiminnassa: Tärkeys, hyödyt ja esimerkit. https://www.imd.org/reflections/innovation-in-business-importance-benefits-examples/#benefits
- Lechner, L., Hartman, L. (2023). Naisten yrittäjyyden vaikutus maan innovatiiviseen suorituskykyyn. https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/77846/KBE%202023-149.pdf?sequence=1
- Lopez-Nicolas, C., Nikou, S., Molina-Castillo, F. J., & Bouwman, H. (2020). Sukupuolierot ja liiketoimintamallin kokeilu eurooppalaisissa pk-yrityksissä. Journal of Business and Industrial Marketing, 35(7),1205-1219. https://doi.org/10.1108/JBIM-05-2019-0194
- Lv, W.-D.; Tian, D.; Wei, Y.; Xi, R.-X. (2018). Innovaatioresilienssi: Uusi lähestymistapa epävarmuuksien hallintaan kestävän innovaation yhteydessä. Kestävyys. https://www.mdpi.com/2071-1050/10/10/3641
- OECD (2023), Kilpailu ja innovaatio: Teoreettinen näkökulma, OECD:n kilpailupolitiikan pyöreän pöydän taustamuistio. kilpailu-ja-innovaatio-teoreettinen-näkökulma-2023.pdf (oecd.org)
- Talin, B. (2023). Innovaatio selitetty – Innovaation määritelmä, tyypit ja merkitys. https://morethandigital.info/en/innovation-definition-innovation-types-and-meaning/
- Tóthová, L. (2021). Hackathon ja sen määritelmä, toteutustapa ja syyt. https://inova.to/hackathon-a-jeho-definicia-sposob-a-dovody-realizacie/
- Twin, A. (2024). Häiritsevä innovaatio: Merkitys ja esimerkkejä. https://www.investopedia.com/terms/d/disruptive-innovation.asp
- Mitä on prosessi-innovaatio? https://innovations4.eu/english/innovation-concepts/what-is-process-innovation/
Resurssit:
- Kuinka keksiä innovatiivisia liikeideoita | Liiketoiminta: Selitetty. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=Y_jJ1hsIyd0
ESCO-pätevyydet ja taidot
Poikittaiset taidot ja pätevyydet
Sosiaaliset ja emotionaaliset taidot
Kriittinen ajattelu
Analyyttinen ajattelu
Ongelmanratkaisu
Itsehallinta
Liiketoiminnan hallinta
Mukautumiskyky
Resilienssi
Luovuus
Verkostoituminen
Aloitekyky
Joustavuus
Avoimuus
Monimutkaisuuden ymmärtäminen
Yhteistyö
Empatia
Innovaatio
Johtajuus
Taidot
Teknologiset taidot
Tuotemarkkinointi
Digitaalinen markkinointi
Digitaaliset taidot
Viestintä
Yhteistyö
Tunneäly
Tieto
Liiketoiminnan hallinta
Verkko-oppiminen ja koulutus
Mainonta
Pilvipalvelut
Big data
Verkkokauppa
Tekoäly
IoT
Digitaalinen lukutaito
Kyberturvallisuus
Tietojen louhinta ja analysointi
Kestävyys
Hyvinvointi
Ilmastonmuutos
Sosiaalisen median hallinta