DOWNLOADS

FÖRORD

INLEDNING OCH MODULBESKRIVNING

HÅLLBARHETSPLANER, RESILIENS OCH STÄRKANDE AV KVINNLIGA ENTREPRENÖRER

HÅLLBARHET INOM FÖRETAG

SAMMANFATTNING

INNEHÅLL FÖR SJÄLVBEDÖMNINGSTEST

FRAMGÅNGSBERÄTTELSER

BIBLIOGRAFI OCH YTTERLIGARE REFERENSER

RELATERAT UTBILDNINGSMATERIAL

ESCO KOMPETENSER OCH FÄRDIGHETER

Hållbarhet i kristider

DOWNLOADS

FÖRORD

INLEDNING OCH MODULBESKRIVNING

HÅLLBARHETSPLANER, RESILIENS OCH STÄRKANDE AV KVINNLIGA ENTREPRENÖRER

HÅLLBARHET INOM FÖRETAG

SAMMANFATTNING

INNEHÅLL FÖR SJÄLVBEDÖMNINGSTEST

FRAMGÅNGSBERÄTTELSER

BIBLIOGRAFI OCH YTTERLIGARE REFERENSER

RELATERAT UTBILDNINGSMATERIAL

ESCO KOMPETENSER OCH FÄRDIGHETER

>

Genom att klicka på ikonerna kan du enkelt ladda ner filer som erbjuder en enhetlig, nedladdningsbar version av innehållet på denna sida. Den här filen finns tillgänglig i PDF-format, både som dokument och presentation, vilket möjliggör anpassad användning av materialet.

Föreställ dig en värld där företag inte bara strävar efter att maximera sina vinster, utan också blir drivkrafter för positiv förändring genom att ta itu med de sociala och miljömässiga utmaningar vi står inför idag. I en kriskontext, där osäkerhet och förändring är norm, är hållbarhet inom företaget inte bara ett alternativ, utan en strategisk nödvändighet.

Covid-19-pandemin har lärt oss värdefulla läxor om hur våra ekonomier, samhällen och miljön hänger samman. När företag navigerar genom stormiga tider öppnas en  unik möjlighet att omvärdera hur de verkar och hur de kan bidra till en mer hållbar framtid. Denna utbildningsmodul är utformad för att ge dig de verktyg och kunskaper som krävs för att verka i denna nya era, där hållbarhet blir en motor för innovation och motståndskraft.

I kristider blir hållbarhet inom företaget ännu viktigare. Därför är det nödvändigt att utbilda nuvarande och framtida företagsledare, särsklit kvinnor, i att hantera risker, utnyttja möjligheterna med de globala målen (SDG:erna), anta cirkulära modeller och främja hållbar innovation för att skapa långsiktigt värde för både företaget och samhället.

Introduktion och modulbeskrivning

 

 

  • I denna modul kan vi få kunskap om hållbarhet inom företaget utifrån dess tre aspekter: ekonomisk, social och miljömässig.
  • Uppdelad i två huvudblock kommer vi i det första att diskutera relevanta aspekter av vikten av att ha hållbarhetsplaner för företag, så att de inte bara genererar finansiell lönsamhet utan också skapar miljömässigt, socialt och ekonomiskt värde. Vi kommer att arbeta med att stärka motståndskraften och egenmakten hos kvinnliga företagare, så att de har ett ramverk för företagsresiliens som förenar risk- och krishantering. På så sätt stärker vi kvinnliga entreprenörers roll som företagare och ledare och ökar deras deltagande i ansvarspositioner.
  • Vi kommer också att analysera hur man steg för steg skapar en hållbarhetsplan i ett företag.
  • I det andra blocket kommer vi att fördjupa oss i hållbarhet inom företaget. Vi kommer att undersöka varför hållbarhet är viktigt för företag, vilka fördelar hållbarhet medför, hur man skapar en hållbar strategi, dess utmaningar och fördelar, samt kvinnors roll i hållbarhetens värld.
  • Genom inspirerande fallstudier, analys av framväxande trender och praktiska strategier kommer vi att utforska hur företag inte bara kan överleva, utan också blomstra genom att anta ett hållbart tillvägagångssätt. Förbered dig på att upptäcka hur hållbarhet kan vara vägen mot en ljusare framtid och hur du kan bli en del av denna omställning. Välkommen till en resa mot hållbarhet inom företaget i tider av kris! 

LÄRANDE INNEHÅLL

När det gäller hållbarhet i kristider och specifikt krishantering för kvinnliga entreprenörer kan följande frågor tas upp:

Hållbarhetsplaner: Det är viktigt för företag, inklusive de som leds av kvinnor, att ha hållbarhetsplaner som gör det möjligt för dem att hantera kriser och störningar mer effektivt.

Hållbarhet inom företaget:  tillämpas på företag så att de, utöver att generera ekonomisk lönsamhet, skapar miljömässigt, socialt och ekonomiskt värde på medellång och lång sikt. På så sätt bidrar de till framsteg och välfärd i samhällen, samt för framtida generationer. Exempel på hållbarhet inom företag kan vara: 

* Användning av hållbara material i produktionen eller tillämpning av hållbara tillverkningsmetoder. 

* Utnyttjande av förnybar energi och resurser för att driva produktionsanläggningar och minska koldioxidutsläpp.

Resiliens : Affärsmässig, ekonomisk och social resiliens är sammanlänkade, och det är viktigt att företag har ett ramverk för företagsresiliens som förenar risk- och krishantering.

Att stärka kvinnliga entreprenörer . Det är viktigt att stärka kvinnor i deras roll som entreprenörer och ledare, öka deras deltagande i ledarskapspositioner och hjälpa dem att starta och expandera sina entreprenörsinitiativ.

 

Hur man gör en hållbarhetsplan i ett företag steg för steg

Hållbarhetsplanen är färdplanen som fastställer ett företags eller en organisations hållbarhetsstrategi. Syftet är att definiera kortsiktiga, medellånga och långsiktiga mål samt de åtgärder som ska genomföras, strukturerade kring de huvudsakliga dimensionerna (sociala, ekonomiska och miljömässiga).

Att definiera och genomföra en hållbarhetsplan är det sätt på vilket en organisation realistiskt åtar sig att bli ett hållbart företag. På så sätt säkerställs att dess påverkan är positiv inom de tre huvuddimensionerna; ekonomisk, social och miljömässig.

Hållbarhetsplanen kommer att definiera de huvudsakliga handlingslinjerna, tillsammans med tidsramar för uppnåendet, och ansvariga personer, vilket gör det möjligt att dokumentera organisationens framsteg år efter år. Detta innebär att ha en proaktiv inställning för att uppnå kontinuerliga förbättringar i företaget.

Företag som strävar efter hållbarhet behöver definiera vägen för att nå sitt mål. Varje hållbarhetsplan omfattar tre dimensioner; ekonomisk, social och miljömässig.

Hållbarhetsplanen bör fungera som en  färdplan mot hållbarhet i företaget,  men för att den ska fungera måste den vara realistisk och innehålla konkreta förslag och åtgärder. Dessa måste lösa organisationens huvudsakliga brister och problem inom alla berörda områden. Lösningar kan inkludera allt från energieffektivitet, avfallshantering, utsläpp, konsumtion till andra miljöaspekter samt sociala och ekonomiska aspekter.

Endast företag som har en genomförbar och stabil hållbarhetsplan kommer att kunna positionera sig som ett konkurrenskraftigt företag på medellång och lång sikt. Detta beror på att konsumenternas sociala och miljömässiga medvetenhet har ökat så mycket att de inte längre tolererar företag som saknar en hållbarhetsplan som övertygar dem.

Det räcker inte längre med att vidta enskilda åtgärder inom miljöområdet. Ett sådant  beteende, långt ifrån att vara fördelaktigt, signalerar en brist på långsiktigt miljöåtagande från företaget. Ett företags affärsutvecklingsmodell måste idag inkludera en hållbarhetsplan, att vara hållbar är inte ett val, det är en nödvändighet. 

Miljömässiga utmaningar, som klimatförändringar, är mer än påtagliga realiteter, och företag som är förberedda att hantera dessa förändringar kommer att ha en konkurrensfördel gentemot andra när det gäller att svara på dem. 

Steg för att implementera en hållbarhetsplan

För att en hållbarhetsplan ska kunna implementeras framgångsrikt i en organisation, måste den följa åtminstone dessa steg:

A) Gör en inledande diagnos

Varje hållbarhetsplan måste börja med en inledande diagnos, som gör det möjligt för oss att veta var vi börjar eller var vi står. Den måste identifiera befintliga miljörisker samt möjligheter till förbättring. Det första ”bilden” är avgörande, eftersom vi måste veta vilka de kritiska punkterna är som vi behöver arbeta med.

Med andra ord, känner vi till vår miljömässiga påverkan? Vet vi vilka miljöaspekter vi genererar under hela vår livscykel? Vet vi vad vårt avfall är, vår konsumtion, våra utsläpp etc.?

 

B) Definiera mål och deras handlingsplan

Efter den inledande studien och prioriteringen av de viktigaste punkterna, bör nästa steg i vår hållbarhetsplan vara att definiera de strategiska målen. Vad vill vi uppnå? Definitionen av dessa mål måste vara konkreta och inte lämna något utrymme för tvivel. Detta innebär att fastställa de åtgärder vi måste genomföra, de som vi måste korrigera eller de vi måste förstärka.

Det är nödvändigt att varje mål inom hållbarhetsplanen har en egen handlingsplan för att uppnå det. Målen måste vara specifika, mätbara, uppnåbara, realistiska och ha en tidsram för att nå dem.

För varje mål i hållbarhetsplanen måste vi definiera:

– De ansvariga för varje åtgärd

– De resurser som behövs för att uppnå dem

– Tidsramarna för genomförandet av varje åtgärd

– Uppföljningsindikatorer för varje mål 

– Frekvensen för uppföljning

Hållbarhetsplanen måste dokumenteras, kommuniceras och spridas till alla nivåer i organisationen. På så sätt kommer alla medarbetare att kunna uppleva hållbarhet som sitt eget ansvar, vilket kommer att öka deras engagemang och delaktighet. Likaså måste den kommuniceras till de externa parter som är involverade (kunder, leverantörer etc.).

 

C) Definiera nyckelindikatorer för varje mål

Det finnas inte en realistisk hållbarhetsplan om den inte har definierade nyckelindikatorer. Dessa hjälper oss att analysera vår grad av utveckling eller kontinuerlig förbättring i varje mål  vi satt upp för oss själva.

Hållbarhetsindikatorer är avgörande för att kunna mäta målen och bedöma de framsteg som uppnåtts. De kommer också att vara användbara för att ändra vår strategi om den vi genomför inte ger oss de önskade resultaten, eller för att förstärka den om resultatet är positivt. Ett typiskt exempel på en indikator är koldioxidavtrycket.

Indikatorer måste ha ett startvärde som bestämmer utgångspunkten, samt ett målvärde att uppnå, en tidsram för att uppnå det.

Så långt det är möjligt bör de baseras på mätbara data, eftersom det som inte mäts inte kan förbättras. Därför måste vi, när det är möjligt, kvantifiera våra effekter (mängder avfall, koncentration av utsläppta föroreningar, etc).

D) Genomförande av hållbarhetsplanen

Varje team som ansvarar för att genomföra åtgärderna bör organiseras för att genomföra dessa åtgärder på ett hållbart sätt över tid. Hållbarhetsplaner bör ses som en uppgift som ska utföras dagligen, för att inte bli en enkel formalitet som ska uppnås inför uppföljningsmöten. 

Hållbarhetsplanen bör vara realistisk och får aldrig betraktas som en formalitet. Företag måste ha ett verkligt engagemang för hållbarhet om de vill att sina konsumenter inte ska vända dem ryggen och anse att deras strategi är ren marknadsföring eller opportunism.

Ledarskapet inom företagsledningen måste dock vara medveten om att det är de som måste engagera sig och föregå med gott exempel.

E) Periodisk uppföljning av hållbarhetsplanens framsteg

Med en förutbestämd tidsintervall bör hållbarhetsplanen följas upp för att bedöma graden av måluppfyllelse. För detta kommer vi att använda hållbarhetsindikatorer, som  ger oss de data vi behöver för att kunna göra en objektiv bedömning.

Helst bör vi  ha en dokumenterad instrumentpanel där vi visuellt kan bedöma utvecklingen av varje mål baserat på dess indikatorer, beroende på om vi avviker från det förväntade värdet eller inte. Som ett resultat av uppföljningen av hållbarhetsplanen måste en rapport tas fram, där en ögonblicksbild av situationen för hållbarhetsplanen beskrivs. De nödvändiga korrigerande åtgärderna ska också bedömas om det finns mål som avviker.

F) Ha programvara för hantering av hållbarhetsplanen

Ett alternativ som kommer att förbättra effektiviteten och organiseringen av arbetet är implementeringen av programvara som hjälper oss att hantera hållbarhetsplanen. Vi kan även använda verktyg som Excel. Det viktiga är att vi år efter år kan följa upp hållbarhetsplanen och all relaterad dokumentation, och att vi enkelt kan dra slutsatser om hur vi utvecklas i förhållande till de föreslagna hållbarhetsmålen.

Fördelar med att implementera en hållbarhetsplan

Implementeringen av hållbarhetsplanen är det mest strukturerade och effektiva sättet att genomföra en hållbarhetsledning i organisationen och den har även flera fördelar för de företag som implementerar den:

– Det underlättar arbetet och genomförandet av åtgärder. Om vi har en dokumenterad färdplan är det lättare att implementera den, arbeta tillsammans och även analysera dess utveckling över tid.

– Bidrar till förbättring av miljöförhållanden och minskning av påverkan.

– Konkurrensfördel: konsumenter tenderar att välja hållbara varumärken baserat på realistiska data och framför allt företag som är engagerade i hållbarhet. Det bästa sättet att visa vårt engagemang är att ha en realistisk hållbarhetsplan på plats.

– Varumärkesimage: förbättrar företagets image i tredje parts ögon.

– Besparingar och kostnadsminskning: varje hållbarhetsplan innebär genomförande av åtgärder för att främja besparingar och effektivitet. Indirekt innebär det en minskning av energikostnader och förbrukning. Hållbarhet hjälper oss att vara effektiva.

– Säkerställandet av laglig efterlevnad, vilket undviker påföljder. Ett hållbart företag måste följa lagstiftningen strikt och, genom definitionen av åtgärder, sträva efter kontinuerlig förbättring.

– Förbättrar den interna bilden inför anställda.  Medarbetare värdesätter att arbeta i hållbara företag som tar hållbarhet på allvar. En handlingsplan för hållbarhet bekräftar detta engagemang.

– Minskar miljörisker för företaget.

Tips för att genomföra en hållbarhetsplan

1. Säkerställ ledningens engagemang: För att en hållbarhetsplan ska kunna genomföras framgångsrikt är det absolut nödvändigt med ledningens engagemang, inte bara på det ekonomiska området genom att implementera nödvändiga resurser, utan även i ledarskapet.

2. Kommunikation och delaktighet: Det är också viktigt att hållbarhet är allas ansvar. Anställda måste involveras i handlingsplanerna och hållas uppdaterade om de hållbarhetsåtgärder som genomförs, på samma sätt som andra intressenter (partners, kunder, leverantörer etc).

3. Utför en första diagnos: Det är viktigt att ha en god förståelse för våra initiala miljöaspekter och påverkan. Vi kan knappast förbättra det vi inte känner till.

4. Ha kvantitativ data: Att mäta våra miljöeffekter för att få objektiv data är det bästa sättet att kunna analysera hållbarhetsplanen ur ett objektivt och realistiskt perspektiv. Vi måste ha mätningar och analyser av alla möjliga variabler (utsläpp, avfall, förbrukning etc.). Endast det som mäts kan förbättras.

5. Prioritera: hållbarhetsplanen måste vara realistisk och att försöka göra allt under det första året är inte möjligt. Vi bör välja ut de förbättringsområden som kan ha störst brådska eller ge störst positiv effekt.

6. Skapa tvärfunktionella team: Att samla anställda från olika områden för att uppnå mål är det bästa sättet att säkerställa framgång. Ofta är det nödvändigt att se saker från olika perspektiv för att få en 360º vision.

7. Analysera hela livscykeln eller leverantörskedjan. Hållbarhetsplanen behöver omfatta hela värdekedjan. Det är vanligt att företag sätter gränserna för hållbarhet inom ramen för sin egen produktionsprocess, men det finns många områden där vi kan göra förbättringar utanför dessa gränser.  För att göra detta är det bäst att göra en livscykelanalys som hjälper oss att definiera prioriteringar. Målet är att minimera påverkan från ursprunget av våra råvaror, till dess att våra produkter inte längre finns på marknaden- det som kallas ”från vaggan till graven”. Vi måste inkludera hela värdekedjan inom vår hållbarhetsplan.

 

Riskhantering

Att analysera potentiella hinder och riskfaktorer är en viktig del av företagsledning. Genom att identifiera potentiella risker kan företag vidta åtgärder för att minimera deras påverkan och förbereda sig för oväntade situationer. Några vanliga riskfaktorer inkluderar förändringar i ekonomin, konkurrens, teknologi, statlig reglering och naturkatastrofer.

För att utveckla riskhanteringsplaner måste företag identifiera de specifika riskerna de står inför och utveckla strategier för att minska dem. Detta kan innefatta att implementera säkerhetsåtgärder, diversifiera produktportföljen, skapa beredskapsplaner och teckna försäkringar.

Krishantering är en avgörande process för företag som står inför oväntade situationer, som till exempel covid-19-pandemin. Företag bör ha beredskapsplaner på plats för att hantera nödsituationer och minimera påverkan på sin verksamhet. Detta kan innefatta implementering av policyer för distansarbete, omorganisering av leverantörskedjan och tydlig kommunikation med anställda och kunder.

För att öka motståndskraften och anpassa sig till förändrade omständigheter kan företag vidta åtgärder för att förbättra sin flexibilitet och lyhördhet. Detta kan innefatta investeringar i teknologi, utbildning av anställda och skapande av en företagskultur som främjar innovation och anpassningsförmåga.

Sammanfattningsvis är analysen av potentiella hinder och riskfaktorer, utveckling av riskhanteringsplaner och krishantering avgörande element i företagsledning. Genom att vidta åtgärder för att öka motståndskraften och anpassa sig till förändrade omständigheter kan företag förbättra sin förmåga att möta utmaningar och ta tillvara på möjligheter.

Hur identifierar man potentiella hinder och riskfaktorer i ett företag?

För att identifiera potentiella hinder och riskfaktorer i ett företag kan följande steg vidtas:

1. Identifiera de viktigaste tillgångarna för företaget, inklusive den information som är en del av de primära tillgångarna, vilka är oumbärliga för att uppnå företagets mål och uppdrag.

2. Genomför en riskbedömning för att identifiera de specifika risker som företaget står inför.

3. Utveckla strategier för att minska de identifierade riskerna, såsom att implementera säkerhetsåtgärder, diversifiera produktportföljen, skapa beredskapsplaner och teckna försäkringar.

4. Identifiera potentiella hinder som kan uppstå vid implementeringen av strategier för  av riskhantering.

5. Vidta åtgärder för att övervinna identifierade hinder, såsom att diversifiera intäktsströmmar, utforska nya marknader, kontinuerlig innovation, implementera policyer för distansarbete, omorganisera leverantörskedjan och kommunicera tydlig med anställda och kunder.

Det är viktigt att notera att potentiella fallgropar och riskfaktorer kan variera beroende på typen av företag och den bransch den är verksam i. Därför är det nödvändigt att genomföra en företags- och branschspecifik riskbedömning för att identifiera relevanta risker och hinder.

Vilka är de vanligaste verktygen för att genomföra en riskanalys i ett företag?

Det finns flera verktyg och tekniker som kan användas för att genomföra en riskanalys i ett företag. Nedan följer några av de vanligaste verktygen:

Riskanalysfrågeformulär : Detta är en uppsättning standardiserade frågor som används för att identifiera potentiella risker i ett företag. Frågorna berör  situationer som kan innebära en risk, och de positiva svaren fastställer de mest representativa riskerna.

Checklista för försäkringar : Detta verktyg används för att identifiera risker som täcks av företagsförsäkringar och de som inte gör det. Detta gör det möjligt för företaget att vidta åtgärder för att minska oupptäckta risker.

Processflödesschema : Detta verktyg används för att identifiera risker i företagets processer. Processen visas grafiskt och kritiska punkter där risker kan uppstå identifieras.

Orsak- och- verkan- analys (Ishikawa eller fiskbensdiagram) : Denna visuella teknik är idealisk för att identifiera möjliga orsaker till en risk. Risken visas grafiskt och de möjliga orsakerna till risken identifieras.

Kvantitativ riskbedömning : Denna teknik används för att tilldela numeriska värden till identifierade risker och bestämma deras sannolikhet och allvarlighetsgrad. Detta gör det möjligt för företaget att prioritera risker och utveckla strategier för att minska dem.

Kvalitativ riskbedömning : Denna teknik används för att bedöma risker utan att tilldela numeriska värden. Den baseras på erfarenheten och omdömet av experter för att identifiera risker och fastställa deras sannolikhet och allvarhetsgrad.

Det är viktigt att notera att varje verktyg och teknik har sina egna fördelar och nackdelar, och valet av rätt verktyg är beroende av företagets behov och resurser.

Kvinnors ekonomiska egenmakt

För att förstå vad företagsresiliens är, är det viktigt att vi tittar på hur företag reagerade på nedstängningar, distansarbete, behovet av att fortsätta med verksamheten och andra aspekter som uppstod från pandemikrisen. Vi kommer att se att vissa företag anpassade sig bättre till förändringarna än andra. Varför händer detta? Vad gör skillnaden? Det är just det som är företagsresiliens, det vill säga förmågan att anpassa sig till förändringar, lära sig av dem och veta hur man växer inför svårigheter.

Företagsresiliens är företagens förmåga att anpassa sig till förändringar, lära av dem och veta hur man kan växa inför svårigheter.

Vad gör ett företag motståndskraftigt?

Restauranger är några av de företag som drabbats mest av pandemin, men det finns många exempel där de har lyckats anpassa sig till motgångar. Ett exempel är DO Restaurant i Granollers, som är  en restaurang och restaurangsskola inriktad på lokala och kvalitetsprodukter. Deras strategi var följande: När nedstängningen började hade restaurangen en stor mängd färskvaror. För att sälja produkterna och fortsätta med verksamheten designades menyer som var anpassade för avhämtning, ”takeaway”, och sociala medier användes för att kommunicera de nya tjänsterna. Därmed anpassade de sig till situationen genom att tillämpa resiliens.

Ett motståndskraftigt (resilient) företag kännetecknas av flera faktorer:

1. Det kan enkelt skapa och ta bort strukturer.

2. Det sätter medarbetaren i centrum.

3. Det skapar resilienta arbetsmiljöer där kommunikation och samarbete uppmuntras.

4. Det genomför och analyserar de anställdas uppfattningar för att undvika en dålig arbetsmiljö.

Företagsprioriteringar i tiden efter pandemin

Vi kan lyfta fram följande företagsprioriteringar i kölvattnet av covid-19-pandemin:

Resiliens. Företag måste kunna anpassa sig till miljöer där kontaktpunkten med kunder kan förändras, där efterfrågan plötsligt kan öka eller minska, eller där uppkoppling och säkerhet måste skyddas så att anställda kan arbeta hemifrån.

Processautomation. Mer än hälften av dagens affärsprocesser förväntas vara automatiserade till 2025. Automation gör det möjligt för robotprogramvara att utföra repetitiva uppgifter och för anställda att fokusera på uppgifter som tillför värde för företaget.

Data-drivet beslutsfattande . Det är avgörande att beslutsfattande processer baseras på uppdaterade och verkliga data. På detta sätt blir det lättare att hantera förändringar på marknaden, i efterfrågan eller i uppkomsten av nya konkurrenter.

Vi lever i dynamiska miljöer som kan förändras när som helst, så det är nödvändigt för organisationer att ha strukturer och planer för att snabbt kunna anpassa sig till oförutsedda situationer, lära sig av dem och återuppfinna sig själva om det behövs. Motståndskraft är nyckeln till att inte bara överleva, utan att utvecklas och växa på föränderliga marknader i tiden efter COVID-19.

Är kvinnor bättre ledare i en kris?

Kön spelar en viktig roll i en ledares förhållningssätt, men betyder det att ett kön är bättre på att leda i en kris? Det kan diskuteras om kön spelar en viktig roll i att definiera en ledares förhållningssätt, med olika erfarenheter och kompetenser, men oavsett detta, betyder det då att ett kön i grunden är bättre på att leda i en kris än det andra?

I december 2020 klargjorde Harvard Business Review sin ståndpunkt genom att publicera en forskningsartikel med titeln “Women Are Better Leaders during a Crisis” av Jack Zenger och Joseph Folkman. Författarna framhåller att, baserat på deras data, ledare bör kunna omvandla och lära sig nya färdigheter; betona medarbetarutveckling även när tiderna är svåra; visa ärlighet och integritet; och de är känsliga och förstående för den stress, ångest och frustration människor känner. Deras analys visade att dessa är egenskaper som kvinnor oftast uppvisar.

Forskningen analyserade 19 kompetenser och identifierade de fem där det fanns en statistiskt signifikant skillnad mellan kvinnor och män. Dessa områden inkluderade “ta initiativ”, “lärandeförmåga”, “inspirera och motivera andra”, “utveckla andra” och “bygga relationer”. Totalt bedömdes kvinnor mer positivt inom 13 av de 19 kompetenser som utgör en övergripande ledarskapseffektivitet.

Män bedömdes mer positiva inom en enda kompetens, “teknisk/professionell expertis”, men skillnaden var inte statistiskt signifikant.

År 2014 publicerade Forbes en artikel om “slutet på macholedaren”. Artikeln undersöker åsikterna hos mer än 6 500 konsumenter (källa: KLCM 2014) och identifierar kvinnligt ledarskap som framtidens väg. Enligt Forbes inkluderar dessa egenskaper: “att leda med gott exempel”, “kommunicera öppet och transparent”, “erkänna misstag”, “få  fram det bästa i andra” och framför allt, under en global pandemi, “hantera kontroversiella ämnen lugnt och med tillförsikt.”

I sin forskning presterade kvinnliga ledare bättre än sina manliga motsvarigheter inom alla alla dessa områden utom ett.

Hållbarhet inom företag avser de strategier som ett företag använder för att minska den negativa miljöpåverkan som deras verksamhet har på en specifik marknad. En organisations hållbarhetspraxis analyseras vanligtvis baserat på miljö-, social- och styrningsrelaterade kriterier (ESG).

När vi står inför oåterkalleliga förändringar i planetens system har hotet om klimatförändringar blivit för riskfyllt för att ignoreras. Att överskrida miljömässiga gränser väcker oro för dominoeffekter på naturliga system och globala samhällen. Företag ser både pressen och möjligheten att sätta hållbarhetsmål, om de inte redan har gjort det. Även i den nuvarande miljön, efter covid-19-pandemin, fortsätter företag att anpassa sig till de globala målen för hållbar utveckling (SDG) som antogs av FN:s generalförsamling år 2015 och som förväntas uppnås till år 2030. De globala målen fastställer universella mål för att uppnå hållbarhet inom företag inom målområden som fattigdom, ojämlikhet, miljöförstöring och klimatförändringar.

Exempel på hållbarhet inom företag:

  • Förbättra effektiviteten i energihantering genom att  använda alternativa energikällor och ta hänsyn till koldioxidavtrycket.
  • Implementera infrastruktur som minskar utsläppen av växthusgaser (*), bevara vattenresurser och eliminera avfall.

* Växthusgaser är gaser i jordens atmosfär som fångar värme. På dagen skiner solen genom atmosfären och värmer jordens yta. På natten kyls jordens yta ner och avger värme tillbaka till luften. Men en del av värmen fångas upp av växthusgaser i atmosfären

  • Upprätthåll dynamiska och effektiva leveranskedjor för att främja en cirkulär ekonomi, uppmuntra återanvändning, eliminera avfall, främja hållbar konsumtion och skydda naturresurser.
  • Möjliggöra hållbar utveckling genom att bedöma risker och förbättra motståndskraften samtidigt som man följer externa regler och utvecklingsmål.

Varför är hållbarhet viktigt inom företag?

Vi gör affärer i en oförutsägbar värld. Klimatförändringar, minskande naturresurser och ökande krav på vår energi- och livsmedelsförsörjning stör affärsverksamheter och leveranskedjor på oväntade sätt.

Det har aldrig varit viktigare för offentliga och privata organisationer att helt omvärdera hur de bedriver sin verksamhet. Att omvandla ett företag till en framgångsrik och hållbar verksamhet kräver nya nivåer av motståndskraft och smidighet, baserat på ansvarsfulla metoder som bevarar vår planet.

Hållbarhet är en affärsmässig nödvändighet och bör vara grundläggande för strategin och verksamheten i alla företag. Skälen till detta är både etiska och ekonomiska:

– Anställda söker i allt högre grad arbete hos företag  som har en tydlig mission och syfte som visar omtanke om planeten. 71 % av anställda och arbetssökande säger att miljömässigt hållbara företag är mer attraktiva.

– Konsumenter är villiga att betala mer för produkter från varumärken som tar ansvar för miljön. 80 % av konsumenterna anger att hållbarhet är viktigt för dem.

– Regeringar, investerare, anställda och kunder kräver nya nivåer av företagsansvar, inklusive åtgärder för att hantera klimatförändringar.

– Många av världens största ekonomier har eller håller på att utveckla krav på företagsredovisning av miljöpåverkan, vilket tvingar företag att minska sina utsläpp av växthusgaser.

– Miljö, -social aoch styrningskriterier (ESG), samt hållbara investeringar ökar. Detta indikerar att ett hållbart företag är mer attraktivt för det växande gruppen ansvarsfulla investerare. Investeringar i ESG-tillgångar kan nå 53 miljarder år 2025, vilket skulle motsvara mer än en tredjedel av globala tillgångar.

För att skydda vår planet och vår framtid måste företag driva på förminskandet av koldioxidutsläpp, uppfylla miljökrav och regelefterlevnad samt förbättra resursanvändningen. De företag som leder vägen inom hållbar affärpraxis, antar nya affärsmodeller för att vinna kunder, ökar varumärkeslojaliteten och upptäcker nya möjligheter att minska kostnader.

Fördelar med hållbarhet i företag

Företag som integrerar hållbara metoder i sin verksamhet på ett genomtänkt sätt upplever värdefulla affärsfördelar. Dessa inkluderar:

Konkurrensfördel

55 % av konsumenterna säger att miljöansvar är mycket eller extremt viktigt när de väljer varumärke. Att bli erkänd som ett hållbart företag kan stärka varumärkets närvaro och locka konsumenter som aktivt föredrar företag som engagerar sig i hållbara metoder.

Attraktivt för investerare

4 av 5 privata investerare planerar att agera utifrån hållbarhets- eller socialt ansvarsfaktorer under de kommande 12 månaderna.

Efterlevnad av myndighetskrav

Regeringar kommer att fortsätta att utöka regler och företagsmål för hållbar utveckling (SDG.erna).  Genom att implementera hållbara lösningar från början kan ditt företag ligga i framkant, möta nya lagkrav och kontinuerligt samla in, mäta, jämföra och rapportera om ESG-prestanda (Environmental, Social and Governance-Miljö, socialt ansvar och styrning). 

Längre livslängd för omställningsinvesteringar

Covid-19-pandemin har påskyndat den digitala omställningen i de flesta företag. Om denna omställning är hållbar bygger den ett mer motståndskraftigt företag som är redo för förändringar och nya möjligheter.

Talangrekrytering

Syftesdrivna arbetssökande vill arbeta för hållbara och socialt ansvarstagande företag. Genom att bygga upp ett rykte som ett hållbart företag kan du attrahera och behålla rätt medarbetare till ditt företag.

Intäktsökning

Genom att implementera hållbara metoder som minskar resursförbrukning och optimerar operativ effektivitet, blir dagens förändringsagenter morgondagens vinnare när de förbättrar sina resultat. Medan insatser som har större övergripande påverkan kan vara dyrare att genomföra initialt, kommer de långsiktiga vinsterna att rättfärdiga investeringen.

Hur skapar man en hållbar strategi?

Tidiga ledare inom hållbar affärsverksamhet använder digitala teknologier som AI (Artificiell Intelligens), IoT-data (Internet of Things), blockchain och hybridmoln för att implementera hållbarhet i stor skala. Under processen upptäcker många möjligheten att öka effektiviteten samtidigt som de skapar mer motiverade och inspirerade medarbetare och mer nöjda och lojala kunder. Nyckeln till en framgångsrik hållbarhetsstrategi är att balansera miljömässiga drivkrafter med viktiga konkurrensfördelar och marknadens krav.

Det första steget i att skapa en hållbar strategi är att säkerställa att intressenterna har en tydlig och gemensam vision för verksamhetens framtida tillstånd. Detta kan kräva hjälp utifrån för att få alla att arbeta mot samma mål. Först måste man identifiera de främsta utmaningarna och möjligheterna, prioritera kritiska åtgärder och mäta resultaten mot hållbarhets- och affärsmål, med leverans av resultat inom veckor snarare än månader.

Därefter ska man följa en metodik med tidsmääsigt mätbara mål för att implementera den hållbara visionen i alla delar av organisationen. Dokumentera allt i ett miljöledningssystem med tydligt definierade roller, ansvarsområden och ansvarstagande.

Slutligen bör man börja med konkreta initiativ som kan ge påtagliga och mätbara resultat, vilket därmed visar på värdet av hållbarhet i affärer. Detta bidrar till att få större engagemang, bygga momentum och öka förmågan att skala upp.

Områden för företagsmässig hållbarhet 

Fem huvudområden att planera för en motståndskraftig och lönsam framtid:

(1) Klimatriskhantering och ESG-rapportering (Environmental, Social and Governance/Miljö, social och styrning).

Det senaste decenniet registrerades de största effekterna orsakade av naturkatastrofer. Organisationer måste på ett anpassningsbart och återkommande sätt ta hänsyn till  klimatförändringarnas inverkan på sina affärsverksamheter, som leder till extrema väderförhållanden. Förbered er för störningar med lösningar som sammanför flera datakällor, inklusive egenutvecklade, tredjeparts-, platsanpassade, väder- och IoT-data, med avancerad analys. Förutse och planera för kritiska väderförhållanden för att möjliggöra hållbar utveckling och säkerställa kontinuitet i verksamheten. Minska driftskostnaderna och komplexiteten i ESG-efterlevnad och rapportering.

(2) Motståndskraftig infrastruktur och intelligenta verksamheter

De globala utmaningarna med klimatförändringar och miljöförstöring, säkerhet, integritet och resurshantering kräver att företag designar och hanterar sin  infrastruktur med motståndskraft i åtanke. Genom att använda intelligent tillgångshantering,  förutseende underhåll och övervakning kan organisationer förlänga tillgångarnas livslängd, minska driftstopp och underhållskostnader, optimera underhåll, reparation och drift (MRO* maintenance, repair and operations) inventarier, minska C02-utsläpp och eliminera avfall. Detta hjälper dem att nå ESG-målen på ett lönsamt sätt.

Hållbar verksamhet börjar med tillgångar. Våra tillgångar, såsom byggnader, energinät, fordon och industriell utrustning, bidrar i hög grad till de hållbarhetsutmaningar vi står inför idag. Men god praxis för tillgångshantering kan vara en del av lösningen. Strävan att bli en mer planetvänlig organisation är inte bara medmänsklig utan också affärsmässigt fördelaktig:  “göra gott genom att göra gott.”

Du kan skapa en mer hållbar verksamhet genom att använda företagets kapitalförvaltning. På så sätt minskar du avfall och uppnår operativa effektiviseringar. Två exempel:

  • Hantera underhållsförfrågningar på företagsnivå för att skapa optimala, effektiva rutter och minska mängden bränsle som din teknik använder.
  • Ge dina underhållsteam mobila verktyg med detaljerad information om tillgångar och tillgång till viktiga insikter för att öka andelen åtgärder som blir rätt vid första försöket och minska antalet återbesök. 

(3) Hållbara leveranskedjor och cirkularitet

Konsumenter blir alltmer medvetna om spårbarheten hos de varor de köper, och ledare i leveranskedjor satsar på cirkulära ekonomier som främjar återanvändning. Blockchain-lösningar kan ge större insyn i leveranskedjan genom aktuella översikter över inventarier och prestantainformation, vilket bygger förtroende och transparens, vilket säkerställer äkthet från källa till konsumtion samtidigt som avfall och driftskostnader minskas. Lös komplexa utmaningar kring utsläpp genom att fastställa produktens ursprung och minimera logistikrelaterade utsläpp genom att optimera uppfyllande och leverans med hjälp av avancerad AI.

För organisationer som sträver efter en hållbarhetsagenda måste leveranskedjan vara ett centralt fokusområde. Varför? Därför att upp till 85 % av de miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade (ESG) effekterna  sker  i leveranskedjan, inklusive mer än 90 % av de utsläpp som är kopplade till leveransen av ett företags produkter och tjänster. Utan en omställning av leveranskedjan kan det inte ske någon hållbarhetsomställning. Den goda nyheten är att organisationer inser denna utmaning och vidtar åtgärder. Faktum är att 49 % av företagen säger att de har satt upp hållbarhetsmål för sina leveranskedjor och 70 % säger att de planerar att investera i cirkulära ekonomier som minskar avfall genom återanvändning och återvinning.

Mer hållbara leveranskedjor förväntas bidra till att:

  • Minimera utsläppen av växthusgaser (GHG).
  • Bevara resurser genom att minska, återanvända och återvinna.
  • Möta kundernas förväntningar samtidigt som klimatpåverkan mildras.
  • Hantera ekonomiska och sociala ojämlikheter genom etisk och ansvarsfull upphandling.

(4) Elektrifiering, energi- och utsläppsminskning

Att möjliggöra ren elektrifiering i stor skala kräver att ledare samarbetar på nya sätt för att ompröva hur elsystem fungerar och deras roll i en ekonomi med netto-noll växthusgasutsläpp. Driv omställningen till avkarbonisering genom att förbättra elnätens effektivitet, säkerhet, tillförlitlighet och motståndskraft genom intelligent hantering av energi- och energitillgångar. Genom att implementera smart mätning för att bättre förstå den faktiska användningen av resurser, kan du hålla kritiska tillgångar och resurser i drift på maximal effektivitet, förbättra utrustningens prestanda, minska kostnaderna och optimera tjänsterna genom automatisering. 

Cirka 70 % av dagens globala utsläpp av växthusgaser kan hanteras genom ren elektrifiering. Högutsläppssektorer som elproduktion och transport investerar stort i denna process. Trots pandemin var 2020 ett rekordår för grön energi, med mer än 80 % av all ny elkapacitet som kom från förnybara källor.

I framtiden kommer den digitala omställningen att vara avgörande för avkarbonisering och för att hjälpa elsystem att leverera ren energi till anslutna konsumenter på ett säkert och tillförlitligt sätt. Digitala lösningar som använder AI, IoT och blockchain kommer att stödja nya energimarknader, samtidigt som de möjliggör mer motståndskraftig fysisk infrastruktur, effektivare och mer pålitliga energiverksamheter samt bättre kundservice.

Exempel på bästa praxis för flexibel energi:

För att uppnå sitt mål att bli den första koldioxidneutrala huvudstaden till 2025, har Köpenhamn en god praxis när det gäller energiförbrukning. Genom en plattform justerar staden dynamiskt värme- och elförbrukningen baserat på tillgången på förnybar energi och engagerar konsumenter för att hjälpa till med belastningsbalansering. Lösningen gör det möjligt för storförbrukare (såsom fastighetsägare, företag, köpcentrum och stormarknader) att välja att använda mindre energi eller göra sina egna ventilations-, kyl- och frysanläggningar tillgängliga för elnätet när tillgången är låg. Genom att utnyttja byggnaders flexibilitet undviker man beroendet av  fossildrivna reservkraftverk, vilket  därmed förhindrar växthusgasutsläpp från dessa anläggningar.

(5) Hållbarhet: att omvandla ambition till handling för hela företaget. Steg att följa

Företag måste integrera hållbarhet i kärnan av sin verksamhet för att få den information de behöver för att verka i stor skala. Detta möjliggör nya affärsmodeller och plattformar att uppnå hållbarhetsmål, öka operativ effektivitet, uppfylla regulatoriska krav, identifiera innovationsmöjligheter och förbättra kundupplevelsen, samtidigt som det skapar en konkurrensfördel.

Steg att följa:

A) Bygg din strategiska färdplan.

Att ha en strategi är bara det första steget på resan. Nästa avgörande steg är att få den att fungera. Trestegsprocess:

1. Definiera dina hållbarhetsmål och KPI:er. (Key Performance Indicators dvs nyckeltal). Vet vad du vill uppnå och hur du kommer att mäta dina framsteg. Om ditt mål är att nå klimatneutralitet, till exempel, bör du definiera hur bra månads- eller kvartalsvisa framsteg mot det målet ser ut. Att kommunicera och fira framsteg är nyckeln till att hålla människor på sin sida.

2. Etablera din ESG-databas. Skapa en tydlig grund för att stödja varje mål och etablera ett ESG-system för att dokumentera och övervaka dina framsteg. Utvärdera och välj vilken data du behöver samla in från hela företaget, så att du kan sätta din nuvarande grundnivå och mäta framstegen mot dina KPI:er. Denna process kommer troligtvis att omfatta data från områden som tillgångar, anläggningar, leveranskedjan och IT-infrastruktur.

3. Sätt dina mål i handling. Anpassa din organisation genom att skapa ett enhetligt system för att följa upp framsteg mot dina mål. Fyll det med data från relevanta affärsområden och använd det för att rapportera framsteg och identifiera var förbättringar behövs.

B) Definiera dina mål

Hållbarhet kräver meningsfull handling från varje del av en organisationen, från datacentret till leveranskedjan och från styrelserummet till pannrummet. Organisationer behöver samla data från hela organisationen och omvandla den till rapporteringsinformation på finansiell nivå. Och de behöver kommunicera denna information inom organisationen för att driva rätt åtgärder.

ESG-kriterier, ‘Environmental, Social and Governance’ (miljö, social och styrning), har fått stor betydelse de senaste åren och har gett upphov till begreppet socialt ansvarsfull investerare. Det vill säga miljömässiga, sociala och goda styrningsfaktorer är det de nuvarande investerare värdesätter mest, framom ekonomiska resultat.

C) Optimera dina tillgångar och anläggningar

Tillgångar och anläggningar är ett bra ställe att börja omsätta hållbarhetsstrategin till handling. Genom att integrera AI i affärsprocesser och fysiska verksamheter kan data från fastighetstillgångar och anläggningar användas för att generera viktiga insikter. Dessa insikter kan hjälpa till att optimera avfallshantering, minska oplanerade driftsstopp och generera betydande energibesparingar.

Avfallet kan minskas och den miljömässiga påverkan från verksamheten kan hanteras genom att förlänga tillgångarnas användbara livslängd. Förebyggande underhåll som drivs av AI fungerar som ett tidigt varningssystem, vilket gör att du kan identifiera och åtgärda fel tidigt, minska oplanerade driftsstopp och hålla utrustning i drift längre. Att gå från cykliskt till förebyggande underhåll innebär att skicka utrustning och fordon endast när och då det behövs, vilket minskar bränsleförbrukningen och optimerar utnyttjandet av arbetskraften.

D) Uppnå gröna IT-mål

Att ersätta befintlig infrastruktur med ny, energieffektiv hårdvara kan ha en betydande och omedelbar effekt på energiförbrukningen, medan servrar med hög densitet också minskar utrymme och därmed behovet av  belysning och kylning.

För att maximera hållbarheten, välj leverantörer med etiska intyg för leveranskedjan och beprövade system för återvinning och renovering av deras gamla utrustning för att förlänga dess livslängd och hålla den borta från avstjälpningsplatser. Den miljömässiga påverkan kan också minskas genom att välja leverantörer som åtar sig att använda återvinningsbara och plastfria förpackningar.

E) Bygg en hållbar leveransskedja

Säkerställ ursprung, hantera utsläppsminskningar och förbättra cirkulariteten och motståndskraften. Dagens företag måste kunna förstå var och hur de varor och råvaror de köper hämtas. De behöver vara säkra på att hela leveranskedjan uppfyller deras egna (och deras kunders) hållbarhetsstandarder, samt  de standarder som krävs av tillsynsmyndigheter. Och de måste kunna vidta åtgärder när standarderna inte är tillräckliga: genom att hitta alternativa källor eller påverka beteendeförändringar i leverantörsbasen.

Utmaningar i företaget

Det finns flera utmaningar att övervinna i strävan att bli ett verkligt hållbart företag:

Kundtillgänglighet . Även om inställningen till hållbarhet förändras, har inget företag råd att bli efter och få har ekonomiskt råd att ligga långt före efterfrågan på hållbara erbjudanden. Att samskapa en hållbar framtid kräver en djup förståelse för dina kunder och att ha partners med rätt relationer och ekosystem för att arbeta tillsammans mot samma mål.

Kostnad. Att implementera hållbara affärsmetoder kräver generellt större initiala investeringar. På kort sikt kommer det ofta vara billigare att bibehålla status quo. Vissa organisationer kommer att behöva hjälp med att skapa ett investeringsunderlag för att visa hur omedelbara investeringar kommer att resultera i mer långvarig lönsamhet på lång sikt.

Systemisk tröghet . Även om hållbarhet är ett viktigt mål, ses det ofta inte som viktigare än andra nyckelprioriteringar som kan ge fördelar på kort sikt. Många företag planerar i tioårsintervaller, så även om ett åtagande från 2050 är bra, är det ofta inte tillräckligt för att driva på åtgärder för det här decenniet, sett ur ett planeringsperspektiv. Detta omformulerar risker som möjligheter och stödjer argumentet att det är nödvändigt att agera hållbart nu för att uppnå det i framtiden.

Brist på verktyg, kunskap och erfarenhet . Att inte vara förberedd att utveckla en vision, strategi och ett hållbart företagsklimat är en enorm risk. Företag kan sakna förmågan att implementera hållbara lösningar eller till och med veta var de ska börja. Hållbarhet (och därmed svaren på den) i affärsvärlden är under utveckling. Varje företag behöver ett ekosystem av innovationspartners för att hjälpa dem att återuppfinna världen och skapa en hållbar framtid.

Fördelar med hållbarhet i affärer

Insikter från miljödata förändrar affärs- och samhällsbeteenden, vilket leder till framväxten av det hållbara företaget. Hållbarhet i affärer är därför en megatrend som kommer att fortsätta påverka företagens konkurrenskraft och till och med deras överlevnad på marknaden. Ledare försöker nu utnyttja kraften i data, artificiell intelligens och blockchain för att hantera klimat- och miljörisker, optimera tillgångsprestanda och resursanvändning, driva avkarbonisering och bygga mer hållbara leveranskedjor.

Hållbarhetsresan innefattar att bevara och anskaffa förnybar energi, minska CO2-utsläpp, återanvända och återvinna produkter och avfall, minska vattenuttag och bevara kritisk biologisk mångfald.

Kvinnors roll i hållbarhetsvärlden

Kvinnor spelar en grundläggande roll i hållbar utveckling och driver samhällets engagemang för den gröna omställningen.

Hållbarhet är ett feminint ord, och kanske är det ingen slump. Kvinnor, särskilt flickor, lider mest av konsekvenserna av den nuvarande globala ekologiska krisen. De är mer sårbara för klimatförändringar. Men det är också de som leder kampen för att skydda vår planet och uppnå ett mer hållbart samhälle.

“Kvinnor påverkas inte bara allvarligare av dessa problem. De har också idéerna och ledarskapsförmågan att lösa dem.” Detta enligt UN Women, FN:s organisation som arbetar för att främja jämställdhet och kvinnors egenmakt.

I samband med firandet av den internationella kvinnodagen lyfte vi fram exempel på ett dussintal kvinnor som arbetar för miljön och hållbarhet. Alla från olika områden: entreprenörskap och företagsledarskap, miljöaktivism eller “ordets makt”. Dessa kvinnor för oss närmare en mer rättvis, jämlik och miljömässigt hållbar framtid.

FN har satt 2030 som mål att uppnå en hållbar värld. Och de är engagerade i uppgiften, personer som spelar en nyckelroll i att försöka placera hållbarhet på de högsta beslutsnivåerna i företag, organisationer, institutioner och samhället i stort.

Med detta syfte föddes Women Action Sustainability (WAS) 2020. WAS använder kvinnliga talanger för att lyfta hållbarhet till den första strategiska nivån i organisationer. Denna förening främjar konferenser och diskussionsforum om ESG-frågor (miljö, social och styrning) med experter inom dessa områden.

Hållbarhet behöver kvinnor . Följande är sju exempel på spanska kvinnor som är ledande inom hållbarhet. Kvinnor vars professionella bana är inriktad på att bidra till de globala hållbarhetsmålen för att åstadskomma den nödvändiga förändringen.

  • Mónica Chao och WAS-teamet

Presidenten för WAS. Med detta initiativ sammanför hon kvinnor som arbetar med hållbarhet inom företag. Tillsammans med Chao leder Isabel López-Rivadulla, vice president; Rosa Vidal och Raquel Espada, bland andra, denna ideella förening för professionella kvinnor “som försöker lyfta hållbarhetens viktiga frågor i det sociala, politiska och i affärslivet”.

  • Alicia H. Puleo

Hon är filosof, professor och en av de största referenserna inom feminism. Puleo är författare till bland annat boken, ” Ecofeminism for another possible world ”(Ekofeminism för en annan möjlig värld), där hon föreslår en “kritisk ekofeminism” som försvarar jämlikhet och hållbarhet.

  • Yayo Herrero

Hon är antropolog, agronom och professor och var samordnare för ”Ekologister i aktion Spanien” och är nu vice ordförande för Fuhem Foundation, som främjar social rättvisa och miljömässig hållbarhet.

  • Dina Garzón

En annan av de mest inflytelserika forskarna inom ekologisk feminism. Hon är en av grundarna av Ecofeminist Network, en grupp kvinnor som “kämpar för en mer hållbar och rättvis värld för alla människor på jorden”, säger hon på sin Facebook-profil.

  • Carlota Pi Amorós

Entreprenörskap inom det gröna. Ingenjör och affärskvinna. År 2010 var hon med och grundade energiomställningsföretaget Holaluz, ett av de största spanska företagen inom förnybar energi.

  • Irene Tarradellas

Ett annat exempel på företagsledarskap är en chef på Impact Hub Barcelona, en inkubator för entreprenörer och organisationer som driver hållbar social och miljömässig omställning. 

  • Laura Fernandez

Hon skapade AllWomen Academy. Det är en digital akademi som drivs av och för kvinnor där de undervisar i digitala specialiteter för att minska könsskillnaden och uppnå större arbetskraftsintegration av kvinnor inom denna sektor.

Dessa är bara några exempel på inflytelserika kvinnor i hållbarhetens värld i Spanien. Engagerade kvinnor, som arbetar proaktivt för ett hållbart samhälle. Kvinnliga röster kallade att leda förändring.

https://wasaction.com/ 

 

Sammanfattningsvis

 

Företagens hållbarhet har utvecklats från att vara ett etiskt alternativ till att bli en strategisk nödvändighet. Företag som integrerar hållbara metoder i sin affärsmodell uppfyller inte bara regelverk, utan förbättrar även sin konkurrenskraft och sitt rykte.

–Att anta hållbara metoder kan resultera i en betydande minskning av driftskostnader, tack vare större effektivitet i användningen av resurser som energi och material. Dessutom kan minimering av avfall och utsläpp minska kostnader relaterade  till avfallshantering.

– Hållbara företag erkänner sin roll för samhällets och miljöns välmående. Detta inkluderar inte bara att undvika skador, utan också att aktivt bidra till social och miljömässig utveckling, vilket skapar en positiv inverkan på de samhällen där de verkar. Vidare, på en marknad som blir alltmer medveten om hållbarhet, kan  företag som antar ansvarsfulla metoder särskilja sig från konkurrenterna. Detta kan leda till större kundlojalitet och ökad attraktivitet för investerare.

– Hållbarhet kräver en långsiktig vision i beslutsfattandet. Företag som är engagerade i hållbarhet är bättre förberedda att anpassa sig till förändringar i den ekonomiska, sociala och miljömässiga omgivningen, vilket säkerställer deras framtida livskraft.

– Å slutligen är företagens hållbarhet inte bara ett etiskt krav, utan representerar även en strategisk möjlighet för företag som strävar efter att blomstra i en föränderlig global miljö. Organisationer som antar detta tillvägagångssätt kommer att vara bättre positionerade för att möta framtidens utmaningar och bidra till en mer hållbar värld.

Innehåll för självbedömningstest

 

Hållbarhet i kristider

1 / 7

Affärshållbarhet gäller för företag som genererar lönsamhet:

2 / 7

Women Action Sustainability grundades år:

3 / 7

Sant/falskt. Hållbarhetsplanen bör inte följas upp med en förutbestämd tidsintervall.

4 / 7

Sant/falskt. En av fördelarna med att implementera en hållbarhetsplan är att den förbättrar företagets image i tredje parts ögon.

5 / 7

Sant/falskt. Mer hållbara leveranskedjor kan hjälpa till att bevara resurser genom att minska, återanvända och återvinna.

6 / 7

Processflödesschemat är inte ett verktyg för att utföra en riskanalys i ett företag,

7 / 7

Fyll i de tomma fälten. Den visuella tekniken för att identifiera möjliga orsaker till en risk kallas ...

Om du vill få ett intyg, vänligen ange ditt namn och din e-postadress.

Your score is

The average score is 0%

0%

 

Framgångsberättelser

En framgångsberättelse om ett företag som leds av kvinnor och är ett innovativt föredöme inom hållbarhet i företag är Holaluz, grundat av Carlota Pi. Holaluz är ett av de största företagen inom förnybar energi i Spanien och arbetar sedan 2010 för att leda förändringen av landets förnybara energi. Företaget fokuserar på att främja förnybar energi och hållbarhet, och utmärker sig för sitt engagemang för värderingar som hållbarhet och jämlikhet.

www.holaluz.com 

Förutom Holaluz finns det andra kvinnoledda företag som har utmärkt sig för sitt engagemang för företagens hållbarhet, bland dem: 

KUNTU Cosmetics : Ett litet ekologiskt, veganskt och unisex kosmetiklaboratorium beläget i Alcarria i Madrid, som har vunnit internationella priser för sitt engagemang för att bevara planeten.

Plant on Demand och D2 Naturaleza : Spanskt företag ledda av kvinnor som strävar efter en förändring mot en hållbar ekonomi.

The Milky Way:  Ett hållbart modevarumärke grundat av Meritxell och Natalia i Barcelona

Hemper : Ett hållbart ryggsäcksföretag som tillverkar produkter av hampa i Nepal, grundat av Gloria Gubianas

Bolsalea: Specialister på hållbar förpackningar skapade av Marina Moya

Infinit Denim: Ett företag från Barcelona grundat av Montse Bayén och Nuria Nubiola

Teterum: Spaniens första hållbara te-BCorp, grundat av Patricia Pólvora

Sirem Wild:  Ett hållbart modevarumärke för hela familjen, grundat av Miriam Barahona

Salvados beer : Öl producerad på ett cirkulärt sätt för att undvika matsvinn, grundat av Diana Vargas. 

Go Zero Waste: En app för att upptäcka noll-avfallsställen skapad av Magda Cebrian.

Dessa exempel visar den viktiga roll som kvinnliga ledare spelar för att främja företagens hållbarhet i Spanien och globalt.

 

Bibliografi och ytterligare referenser

 

Relaterat utbildningsmaterial

RE-FEM utbildningsmodul 5: Personlig motståndskraft, välbefinnande och genuskonsekvenser av att vara kvinna

ESCO kompetenser och färdigheter

Övergripande färdigheter och kompetenser

Sociala och emotionella färdigheter

Kritiskt tänkande

Analytiskt tänkande

Problemlösning

Självledarskap

Företagsledning

Anpassningsförmåga

Resiliens

Kreativitet

Nätverk

Initiativ

Flexibilitet

Öppenhet

Förstå komplexitet

Samarbete

Empati

Innovation

Ledarskap

Färdigheter

 

 

Tekniska färdigheter

Produktmarknadsföring

Digital marknadsföring

Digital kompetens

Kommunikation

Samarbete

Emotionell intelligens

Kunskap

Företagsledning

Online lärande och utbildning

Reklam

Molntjänster

Big data

E-handel

Artificiell intelligens

IoT

Digital läskunnighet

Cybersäkerhet

Datautvinning och analys

Hållbarhet

Välbefinnande

Klimatförändringar

Hantering av sociala medier